Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 10

Komende twee jaar tijdelijke en permanente veranderingen in OV Zuidas/Buitenveldert > Amstelveen en Amsterdam Plan uw reis GVB en/of via ov9292. Meld je aan voor de Amstelveenlijn update! De vernieuwing van de Amstelveenlijn heeft de komende 2 jaar best wat gevolgen voor het OV. Met de digitale Amstelveenlijn update houden we je hiervan graag op de hoogte.

*Bericht van Spoorpro: Sneltram 51 rijdt laatste rit – capaciteit vervangend vervoer onder de loep      “De Amsterdamse sneltram tussen Station Zuid en Westwijk is vervangen door twee busverbindingen. Afgelopen zaterdag 2 maart reed lijn 51 zijn laatste rit in Amstelveen en Buitenveldert.” Lees meer  En: In de loop van de week (11) wordt duidelijk of extra maatregelen worden genomen rond het traject van Bus 55. Vorige week kwamen gemeente Amstelveen, GVB en Vervoerregio Amsterdam in spoedoverleg bij elkaar. Lees hier meer over de oorzaken.
* Bericht van het GVB: Metro 51 rijdt een aantal weekenden niet, bus 55 neemt een deel over    “Tijdens 4 weekenden rijdt metro 51 helemaal niet: van 23/24 maart, 30/31 maart, 6/7 april en 20/21 april. Waar metro 51 niet meer rijdt kun je gebruikmaken van bus 55, tram 5 en de bussen van Connexxion. Bus 55 neemt vanaf Station Zuid in Buitenveldert tot aan de Sacharovlaan in Amstelveen een groot deel van de metro 51 route over. Let op! Bus 55 stopt in Buitenveldert en Amstelveen Noord niet bij alle haltes. Ook op de Groenelaan worden enkele Connexxion-bushaltes overgeslagen. Op de plattegrond zie je waar de 55 stopt. Zie ook het overzicht van de gesloten metrostations, met de looproutes naar de vervangende haltes. En bekijk waar bus 55 staat op het busstation bij Station Zuid of lees meer op de website.
Tram 5 is een goede optie voor de haltes tussen De Boelelaan/VU en Oranjebaan, waar bus 55 niet stopt.                    Maar tijdens een aantal weekenden en in de zomerperiode rijdt tram 5 niet tussen Station Zuid en Amstelveen Stadshart. Pendelbus 45 neemt dan de verbinding over. Dat betreft de weekenden van: 13/14 april, 20/21/22 april (Paasweekend), 15/16 juni en in de zomerperiode: 14 juli – 25 augustus. Bus 45 vervangt tram 5 tussen Station Zuid en Busstation Amstelveen. Bekijk de tijdelijke plattegrond van busstation Zuid en ga naar de kaart van bus 45.
*Aangepaste vergoedingsregeling metro 51   Bij vertraging van metro 51 geldt de vergoedingsregeling. Deze is speciaal voor metro 51-reizigers van de standaard één uur naar een half uur teruggebracht. Als je op een halte van metro 51 meer dan een half uur vertraging hebt opgelopen en er geen alternatief openbaar vervoer voor handen is, kun je van deze regeling gebruikmaken. Wij vergoeden dan je taxikosten binnen het vervoergebied van GVB. Ga hier naar het formulier.

Nieuws van de Vervoerregio lees hier meer.

Berichten Zuidas:
*Ter inzage van 7 maart t/m 17 april 2019.
Uw zienswijze op de concept-investeringsnota en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau stuurt u naar het college van b&w van Amsterdam. Per adres: Amsterdam Zuidas, Team Verdi, Postbus 79092, 1070 NC  Amsterdam. of per e-mail via contact@zuidas.nl. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 0800-5065. Het belangrijkste document is de concept-Investeringsnota voor deelplan 1 Verdi. Dit deelplan gaat over het noordoostelijk deel van Verdi tussen de A10, het Burgerweeshuispad, de Stadiongracht en de Amstelveenseweg. Ook de kavel van het gebouw Infinity (de Schoen) hoort bij deelplan 1 Verdi. Het college heeft de concept-Investeringsnota Deelplan 1 vrijgegeven voor inspraak met de concept-Projectnota en de verkennende milieuonderzoeken als bijlagen. Lees meer en bekijk de documenten. Of lees enkele stukken zoals Concept investeringsnota voor deelplan 1 Verdi ,
Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau Verdi Zuidas, samenvatting Projectnota Verdi – februari 2019, Concept Projectnota Verdi.

*1 april informatiebijeenkomst over plannen Verdi, Frans Ottenstadion, IJsbaanpad 43     Meld u aan voor een van de presentaties (3x dezelfde). Start 15.30 – 16.00 uur  Inloop en informatiemarkt, 16.00 – 17.00 uur  Presentatie ronde 1, 17.30 – 18.30 uur  Presentatieronde 2, 19.00 – 20.00 uur Presentatieronde 3, 20.30 uur Einde informatiemarkt.
*Lichtkunstwerk vergezelt fietsers onder Beethovenstraat   Sinds begin maart 2019 is de fietstunnel onder de Beethovenstraat opgesierd met een fraai lichtkunstwerk. Het bezorgt fietsers een prettige en verrassende ‘begeleiding’ onder het autoverkeer door, pal langs de bouwplaats van het WTC. Voorheen waren er twee tunneltjes, maar die zijn als gevolg van het werk aan de uitbreiding van het WTC met elkaar verbonden. Tegelijkertijd zijn ze volledig overkapt en daardoor meer afgesloten. Een ideale plek voor een lichtkunstwerk, dacht lighting designer Stephanie de Boer-Hansen van Lies Hansen Light & Design. Zij ontwierp het, Amsterdam Zuidas en WTC maakten het mogelijk. Lees meer

Bericht van Campus 6 maart 2019   Doe eens gek, red een courgette: Green Office start met food box
Bij de Green Office kun je nu een pakket kopen dat bestaat uit geredde groenten en fruit. Deze producten zijn vanwege een afwijkende vorm niet verkoopbaar aan winkels en restaurants, maar met de smaak is niks mis. De geredde-groentepakketten zijn wekelijks te bestellen. Als je voor zondagavond hebt besteld, krijg je dinsdag je tas met groente en fruit. De goedkoopste box is 5 euro en daar zit voor twee à drie dagen groente en fruit in. Er is ook een biologische variant, vanaf 9 euro. Ook de manier van bestellen is gemakkelijker gemaakt: je bestelt een box (in de praktijk is het trouwens een tas) via de site van de Green Office en betaalt met Ideal of een andere digitale betaaldienst. En dan haal je dinsdag tussen vijf en zes een tas op vol verrassingsgroente en -fruit.

13 maart 2019, 19:30 uur, Stadsdeelcommissievergadering Zuid   Bekijk de agenda.

13 maart 13.00 uur, vergadering Raad, locatie: Raadzaal
Op de agenda  Ingekomen stukken: 31 Raadsadres van een burger van 20 februari 2019 inzake de grondwaarde-berekening in verband met de overstap naar eeuwigdurende erfpacht voor panden in de Beethovenstraat. Voorgesteld wordt, dit raadsadres in handen van het college van burgemeester en wethouders te stellen ter afhandeling en een kopie van het antwoord te sturen naar de leden van de raadscommissie Ruimtelijke Ordening.

27 maart, 19:30 uur Stadsdeelcommissiebijeenkomst in de Wijk Buitenveldert/Zuidas        Bewoners van Buitenveldert en Zuidas zijn altijd welkom om aan te schuiven bij de vergaderingen van de stadsdeelcommissie in de wijk. De agenda wordt een week voorafgaand aan de vergadering gepubliceerd.

Nieuwsbrief Amsterdam editie Zuid 7 maart met o.a."De aanpak van het lerarentekort begint zijn vruchten af te werpen en stadsdeel Zuid organiseert op 12 maart een netwerkbijeenkomst Kunst & Cultuur." Bekijk de online versie. 

Kunst en Cultuur

Vanaf 7 maart Streets of the World bouwschutting Arnold Schönberglaan     Een kunstproject van fotograaf Jeroen Swolfs. Hij reisde 195 hoofdsteden af om het leven van alle dag op straat met zijn camera vast te leggen. Het indrukwekkende project ‘Streets of the World’ aan de Arnold Schönberglaan is te zien langs het 230 meter lange bouwterrein van Zuidasdok. Bekijk de opening.

12 maart, 20.00, CIRCL Verkiezingsspecial Op wie moeten we stemmen 20 maart als we een duurzame provincie willen? Waar komen de windmolens? Hoe gaan we onze huizen verwarmen? Wat gaan we doen om ons afval beter te benutten? Vanavond geven onze politici van de provincie antwoord. Lees meer

12 maart Netwerkbijeenkomst Kunst & Cultuur in Zuid, 14.30 – 18.15 uur, locatie: CC Amstel, Cullinanplein 10, 1074 JN Amsterdam. Toegang is gratis, u moet zich wel aanmelden: aanmeldformulier.

19 maart 2019, 12:30-13:00 uur, lunchconcert door Nicolae Stiuca, in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36      Nicolae Stiuca. accordeon. Met werken van o.a. Alexey Arkhipovsky (1967) en Sergey Voytenko. Lees meer

23 maart 2019 Open Toren dag Amsterdam van 10.00- 16.00 uur  Bekijk welke torens u kunt bezoeken. In Zuidas gaat om ABN AMRO headquarters & Circl, Crowne Plaza Amsterdam, Element Amsterdam hotel, Marathontoren, Symphony toren, The Edge.
23 maart Open Toren Dag en gratis workshops in Circl, Mahlerplein    De 7e editie vindt plaats op 23 maart en tussen 10.00 en 16.00 uur ben je van harte welkom in de hoge toren van het ABN AMRO hoofdkantoor, waar je kunt genieten van een spectaculair uitzicht over de Zuidas. Nadat je de hoogte in bent geweest kun je meteen door naar Circl restaurant waar je gratis workshops, proeverijen en masterclasses kunt volgen. Kom langs en ontdek hoe je een beetje circulariteit in je eigen keuken kunt toepassen met een masterclass wecken & fermenteren, workshop kombucha brouwen of een heerlijke theeproeverij. Meld je aan voor de gratis workshops.

27 maart, 18.30 Circl College Tour: (On)waarheden over bewerkt voedsel Zijn E-nummers nou echt zo slecht?    Mahlerplein Aanmelden kan op deze pagina.

28 maart officiële opening van de vijfde editie van Tulp Festival Amsterdam. Het gratis te bezoeken tulpenfeest zet in april de hoofdstad in bloei met honderdduizenden tulpen, verspreid over meer dan 85 locaties in alle stadsdelen waaronder in Zuid in het Beatrixpark en Zuidas bij Circl op het Mahlerplein. Lees meer

Zone2Source presenteert -Tuinbazen: het ontwikkelen van de meent     Een project met Irene Fortuyn en Stichting KETTER&Co. Bloemen uit Amstelpark naar de burgemeester? We nodigen iedereen uit om de komende maanden mee te denken en doen om te ontdekken hoe het Amstelpark onderhouden en beheerd wordt. Lees meer

14 april 11.00 Pure Markt, Amstelpark

t/m 17 april, Reading by Osmosis, in het Glazenhuis, Amstelpark     Met werken door niet-menselijke kunstenaars, met in de hoofdrol: de wind, de rivier de Thames, vuur, oesters, regen, zwaartekracht, kraaien, lava, frictie, honden, duiven, modder, mosselen, mieren, mos, fungi, de zee, en anderen. Lees meer

17 t/m 22 april viert de KunstRAI haar 35e editie!    Tijdens de beurs brengen meer dan tachtig deelnemende galerieën hun hedendaagse, autonomie en toegepaste kunst. Schilderijen, beelden, fotografie maar ook, design en sieraden komen aan bod. Lees meer

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW
Amsterdam Zuidas Informatiecentrum    Bereikbaar via 0800-5065 (24/7, gratis) of stuur een mail naar contact@zuidas.nl. U kunt er terecht met vragen, klachten, meldingen van overlast en schade. U kunt ook het contactformulier invullen. Het informatiecentrum is in het WTC, in de Centrale hal, Strawinskylaan 59, 1077 XW, Amsterdam. Iedere werkdag geopend van 9.00 – 17.00. Klachten over hinder op straat kunt u ook melden bij stadsdeel Zuid Meldingen Openbare Ruimte. Klachten over vergunningen van de Omgevingsdienst richt u aan service@odnzkg.nl of bel 023-5678899 of gebruik het klachtenformulier Omgevingsdienst.

Damwanden drukken voor Brittenpassage         Bouwcombinatie ZuidPlus werkt ‘s nachts tussen de sporen van trein en metro. Er gaan damwanden de grond in. Tussen 01.00 en 05.00 uur. Het werk neemt ongeveer drie weken in beslag. Het werk vindt plaats op de plek waar tot voor kort het gebouw stond waar metrobestuurders van lijn 51 hun dienst begonnen en eindigden.

Vanaf maart 2019 werkzaamheden Station RAI      Medio maart wordt een tijdelijke doorgang voor de stationshal gemaakt en start de renovatie van het station. Naar verwachting is medio oktober 2019 de fietsenstalling gereed en wordt eind 2019 het gerenoveerde station opgeleverd. Stremming tram 4 →  t/m juli 2019 en geluidhinder vervangen rails t/m 22 maart 2019. Lees meer

Van 20 op 21 maart 2019 werkzaamheden buiten reguliere werktijden aan Valley in de Beethovenstraat ivm betonstorts en vlinderen begane grondvloer west. Lees meer over de planning. 

Tot eind maart 2019 inrichting Prinses Irenestraat tussen de Beethovenstraat en de Prinses Margrietstraat. De straat is afgesloten voor auto/fietsverkeer.

T/m 1 mei 2019 werkzaamheden t.b.v. EMA/Van der Valkhotel    Aanleggen kabels & leidingen Vivaldistraat e.o. tussen 7.00 en 16.00 uur  De werkzaamheden hebben gevolgen voor omwonenden. Lees meer   En t/m 1 maart 2019 op maandag t/m zaterdag tussen 19:00 – 23:00 uur mogelijk geluidhinder bij bouw EMA,

Werkzaamheden Amstelveenboog en sporen station Zuid tbv bouw Zuidasdok?  Bekijk ook de buitendienststellingen en wegafsluitingen A10.

Bekendmakingen Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg
Gemeente
*Kennisgeving inspraak concept-Investeringsnota Verdi Deelplan 1 en voornemen tot voorbereiding van een milieueffectrapport Verdi, gemeente Amsterdam.

Aanvraag terrasvergunning
*IJsbaanpad 12, 1076 CV: voor het inrichten en exploiteren van een terras. Dossiernummer 2019-33659.
Veleende omgevingsvergunning *Willem Pijperstraat 11, 1077 XK: voor het vergroten van de tweede verdieping door middel van een dakopbouw en het wijzigen van de indeling van het gebouw.
Verlenging beslistermijn
*Willem Pijperstraat 48, 1077 XM: voor het veranderen van de begane grond, het herstellen van de fundering en het veranderen van kozijnen in de voor- en zijgevel van het gebouw.
*Europaplein 11, 1078 GS: voor het plaatsen van gevelreclame aan de voorgevel.
Aanvraag evenementenvergunning
*Strawinskylaan 143, 1077 XX: voor het houden van een evenement " Zuidas culinair zomerfeest" op 28 juni 2019 van 16:00 uur tot 00:00 uur. Dossiernummer Z/19/332600.
Exploitatievergunning verleend
*Gustav Mahlerplein 110, 1082 MA: voor het uitbreiden van het terras.
*Amstelpark 2 B, 1083 HZ: verlenging voor het exploiteren van een alcoholschenkend bedrijf met terras.

Waterschap
Verleende Watervergunning voor het vervangen van een distributieleiding, ter hoogte van Prinses Irenestraat 31, 1077 WV Amsterdam – AGV – WN2018-008395
Verleende Watervergunning voor het graven van nieuw oppervlakterwater op het Spinneneiland, ter hoogte van De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam – AGV – WN2019-001163 Verleende Watervergunning voor het graven van nieuw oppervlakterwater op het Spinneneiland, ter hoogte van De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam – AGV – WN2019-001163.

ODNZKG
Wabo, reguliere procedure, aanvraag ontvangen zie het overzicht
07-03-2019 18-04-2019  Spoorslag, Amsterdam  tijdelijk uitbreiden van de Minervapassage bij station Amsterdam zuid, in het kader van de realisatie van de Zuidasdok, op de kadastrale locatie AK 3518 te Amsterdam. Aanvrager: ZuidPlus V.O.F.
06-03-2019 17-04-2019  Gustav Mahlerplein 14, Amsterdam  plaatsen van een schuifdeur en het plaatsen van 3 nieuwe geïsoleerde sandwichpanelen onder de luifel en het plaatsen/wijzigen van handelsreclame aan de gevel. Aanvrager: McDonald's Nederland B.V.
06-03-2019 17-04-2019  George Gershwinlaan 17, Amsterdam   uitbreiden van een bestaande dakopbouw. 
05-03-2019 16-04-2019  Station Amsterdam zuid, Amsterdam  realiseren van tijdelijke perrons, voor een periode van 5 jaar. Aanvrager: ZuidPlus V.O.F.
05-03-2019 16-04-2019  Gustav Mahlerplein 2, Amsterdam  wijzigen van de trap en borstweringen vide op de 3e, 4e en 5e verdieping, het aanpassen van de brandcompartimentering op de 5e etage en het plaatsen van sparing in kernwand op de 5e verdieping. Aanvrager: Dentons Europe LLP.
05-03-2019 16-04-2019  Prinses Irenestraat 19, Amsterdam  verlengen van de instandhoudingstermijn voor het veranderen en vergroten van het gebouw met bestemming daarvan tot tentoonstellings- en horecaruimte en het tijdelijk hebben daarvan. Aanvrager: Gemeentelijk Vastgoed.
Wabo, reguliere procedure, vergunning verleend (overzicht)
07-03-2019 19-04-2019  Beethovenstraat 200, Amsterdam  plaatsen van twee verlichte gevelreclames. Aanvrager: Nationale Postcode Loterij N.V. Zaaknummer: 8519253
07-03-2019 18-04-2019  Amstelveenseweg 594, Amsterdam   kappen van 1 boom. Aanvrager: Stichting Waternet.
04-03-2019 13-04-2019  Europaplein 24, Amsterdam  vergunning voor het uitbreiden van hal 5 van de RAI Amsterdam B.V. Aanvrager: RAI Amsterdam B.V.
Maatwerkvoorschriften, reguliere procedure, beschikking
06-03-2019 11-04-2019  Dr. C.W. Ittmanspad, Amsterdam  opgelegd aan IF Technology namens AM Real Estate Development en hebben betrekking op de tijdelijke lozing van chloridehoudend grondwater op het gemeentelijk vuilwaterriool. Het grondwater komt vrij bij het ontwikkelen van twee monobronnen behorend bij het open bodemenergiesysteem van het bouwproject “Crossover”.
BUS, melding ontvangen
05-03-2019 16-04-2019  Parnassusweg Amsterdam  eenvoudige bodemsanering categorie tijdelijke uitplaatsing die op grond van het Besluit Uniforme Saneringen zonder beschikking kan worden uitgevoerd.
overige bekendmakingen  
04-03-2019 02-04-2019  Parnassusweg 220, Amsterdam  geen ontheffing verleend voor het werken buiten de reguliere werktijden (tussen 19.00 uur en 23:00 uur) voor de periode van maart 2019 tot februari 2020. Aanvrager: NACH DBMO B.V.

 

 

 

Lees verder over: Algemeen, Beethoven, Dok, Flanken, Inspraak, Kunst & Cultuur, Noordzone, Organisatie, OV, Publicaties, RAI, Strawinsky, Verkeer, Weekberichten.