Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 11

Bericht op Amsterdam.nl: “Amsterdam gaat versneld gas besparen    Op 11 maart 2022 kwamen in Amsterdam in Circl op de Zuidas ruim zestig bedrijven, ondernemers en organisaties op uitnodiging van het college van B&W bij elkaar om na te denken hoe zo snel mogelijk energie bespaard kan worden in de stad. Lees meer ook over tegengas.nu.

Waar en wanneer kunt u stemmen?     De digitale kaart laat zien waar de stemlocaties zijn en hoe toegankelijk ze zijn. Bekijk de kaart met stemlocaties. Op ongeveer 50 locaties kunnen kiezers al op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart stemmen, tussen 7.30 en 21.00 uur. U kunt op de kaart zien bij welke locaties dat kan. Dit is vooral bedoeld voor kiezers met een kwetsbare gezondheid, maar zij kunnen natuurlijk ook op 16 maart stemmen. Het advies is om 1,5 meter afstand te houden; deze ruimte is er. Lees hier meer. Let op: stemmen voor de stadsdeelcommissie kan alleen in uw eigen stadsdeel.

Opiniestuk in Het Parool: ‘Amsterdam Centraal moet internationaal aankomst- en vertrekstation blijven’    Toen de IC Berlijn niet meer op Amsterdam Centraal aankwam, kelderde het aantal reizigers. Hetzelfde staat de Beneluxtrein te wachten als die niet verder komt dan Amsterdam Zuid, meent Bert Sitters.” Lees meer

Bericht van het GVB: “‘HalteHulp’ in GVB app voor reizigers met mobiliteitsbeperking    Sinds vorige week is het mogelijk om de toegankelijkheid van haltes vooraf te checken via HalteHulp. HalteHulp is speciaal ontwikkeld voor reizigers met een mobiliteitsbeperking en die reizen met een hulpmiddel. Afgestemd op een persoonlijk ingesteld reisprofiel wordt getoond of haltes wel of niet toegankelijk zijn.” Lees meer over de HalteHulp En: Hoe weet je of de metro waar je op wacht een korte is?   Dat zie je aan het aantal metrostellen rechtsboven op de digitale reisinformatie borden. Die verschijnen op het bord als de metro in aantocht is, voordat hij het station binnen rijdt. Zijn het er 3 dan is het een lange metro, 2 metrostellen betekent een korte metro. De korte metro stopt meestal in het midden van het perron.

Uit het interview met Reinier van Dantzig (D66) in Het Parool van 5 maart 2022: “We zijn druk bezig met het project Zuidasdok, maar dat wordt door VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis getorpedeerd. Ze willen dat geld gewoon niet naar Amsterdam brengen. Dat betekent geen internationale treinen, dat we daar niet kunnen bouwen, niet kunnen verduurzamen. Dat is echt een slechte weg. Ik verwacht van de Amsterdamse VVD dat zij dit anders zien dan Koerhuis.” Het duurt nog even maar in juni van dit jaar zullen we weten wat de feitelijke stand van zaken is. Lees meer

Pakhuis de Zwijger TV: De Bereikbare Metropool – In gesprek met experts en kandidaat-raadsleden over de toekomst van de bereikbaarheid van de metropoolregio Amsterdam. Herbekijk de uitzending hier.

Het Grote Woondebat in Pakhuis de Zwijger gemist? Herbekijk het hier.

Vastgoedmarkt organiseerde ook een debat over de woningnood in Amsterdam. Herbekijk het programma hier.

Berichten van Zuidas:

*Tic-Tac-Toe: 75 middensegment huurwoningen in buurt Ravel   Een van de eerste projecten in de nieuwe woonbuurt Ravel is bekend: Tic-Tac-Toe, een ontwerp van VMX Architects. Het gaat om 75 gezinswoningen van gemiddeld 80 vierkante meter in het middeldure huursegment. De bouw start begin 2024. Lees het bericht van de gemeente Amsterdam.

*Aan de oostelijke flank van de Beethovenstraat gaan we vier bomen kappen. Ze staan net ten zuiden van Valley en de toekomstige Maurice Ravellaan. De kap is nodig omdat we kabels en leidingen moeten omleggen voor de nieuwe woonbuurt Ravel.

*Tonnen betonijzer vlechten voor fundering The Pulse     In het Kenniskwartier wordt sinds zomer 2021 druk gebouwd aan wat de blikvanger van de buurt moet worden: The Pulse of Amsterdam. Hoewel voor het blote oog nauwelijks zichtbaar, leggen bouwers ondergronds de laatste hand aan de fundering.

*Zuidasdok gunt EQUANS de verplaatsing van de bediening van de Schinkelbruggen In de komende jaren wordt, met de verbreding van de A10 Zuid, het aantal bruggen over de Schinkel uitgebreid. Om ruimte te maken moeten twee bedieningstorens wijken en de bediening worden verplaatst. EQUANS gaat deze bediening verplaatsen.

*NSI contracteert JP van Eesteren voor realisatie ‘Well House’    Aan het einde van de toekomstige Maurice Ravellaan verrijst in 2025 een van de hoogste houten kantoorgebouwen ter wereld: Well House. Beursgenoteerde kantorenbelegger NSI heeft voor de ontwikkeling van de imposante toren aannemer JP van Eesteren gecontracteerd. 

Infobijeenkomst van 15 februari 2022 Museum vm rechtbankgebouw         Het verslag van de bijeenkomst vindt u in het pdf 10 maart 2022 | pdf | 415,7kB Verslag  15 februari Participatie. En herbekijk de presentatie bewonersavond museum in het pdf 10 maart 2022 | pdf | 2MB Presentatie bewonersavond museum | 25 februari 2022 Participatie.

Plannen Buurtbudget Buitenveldert-Oost      T/m 30 april kunt u hier uw plannen indienen voor het buurtbudget Buitenveldert-Oost. Kom naar een bijeenkomst in de buurt om uw ideeën te bespreken. Er is € 100.000,- beschikbaar om een aantal van deze ideeën uit te voeren. Welke plannen het worden, bepalen de bewoners van de buurt zelf. Lees meer over het buurtbudget. Uw ideeën bespreken kan op de inloopmiddag in het bedrijfsverzamelgebouw AJ199, A.J. Ernststraat 199. Dinsdagavond 29 maart is de eerste buurtbijeenkomst voor de buurt in het Huis van de Wijk. Donderdag 14 april volgt een tweede bijeenkomst.

20 maart 13.00 uur Lentewandeling  vertrek vanaf de Levensboom op het Ontmoetingseiland   Het Levensboomcollectief organiseert een deze wandeling onder leiding van IVN natuurgids Ineke Deckers. We willen de lente vieren door te kijken naar wat groeit en bloeit in het oostelijk deel van het Gijsbrecht van Aemstelpark. De wandeling wordt afgesloten met een gratis drankje in het 50-jarige Amstelpark.Mocht de wandeling onverhoopt niet doorgaan, dan krijgen de deelnemers op 18 maart bericht per mail. Aanmelden verplicht via vriendengvapark@live.nl.  Folder Gijsbrecht van Amstelpark_V2_LR[71443], Lentewandeling in het Gijsbrecht van Aemstelpark

Agenda van !Woon: 21 maart 2022 – 19:30-21:00, cursus VvE: Verhuur van kamers    Lees meer ook over de locatie

Nieuws uit B&W  9 maart    Bouwen en Wonen;  Het college van B&W stemt in met de inkoopstrategie waarmee vijftien gemeenten een gezamenlijk systeem kopen voor de nieuwe manier van woonruimteverdeling van sociale huurwoningen. Die zullen worden toegewezen op basis van wachtpunten, zoekpunten, situatiepunten en (in Amsterdam en Zaandam) startpunten. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de beoordeling en toekenning van situatie- en startpunten. Met dit gezamenlijke systeem wordt ervoor gezorgd dat aanvragen op exact dezelfde wijze beoordeeld worden. 

Nieuwsbrief Amsterdam 10 maart met o.a. nieuwe opvanglocaties ook in Zuid en fotowedstrijd; van welke brug gaat uw hart sneller kloppen, inzenden uiterlijk 17 maart via het formulier. Lees meer

6 april 2022, 19:30 uur , locatie n.t.b. Vergadering Stadsdeelcommissie de agenda volgt later

20 april 2022 19:30 uur Vergadering Stadsdeelcommissiebijeenkomst Buitenveldert/Zuidas de agenda volgt later

Kunst en Cultuur

*Iedere woensdag tussen 15-18 uur Thomas Troostcafé in De Thomas, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

*Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer 

*Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda.

15 maart Filmhuis Rialto Vu, De Boelelaan 1111 Bekijk de agenda hier met o.a.  Madres paralelas. Ook deze week draaien ze Benefietfilms voor Oekraïne, En 15.15 Madres paralelas; 15:45, Flee ; 17:35, Hytti nro 6 – Expat Cinema; 18:30, Benefietfilm voor Oekraïne: Maidan.

15 maart lunchconcert 12.30, Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36    Alice Allegri, fluit en Wendy Paloneque, marimba spelen o.a. werken van Piazzola zoals L´Histoire du Tango, Bordel 1900 en Café 1930.

Tot 4 april 2022 Clear Cut – een project dat Wouter Osterholt ontwikkelde tijdens zijn deelname aan het artistiek onderzoeksprogramma Exploded View, waarin 10 kunstenaars nieuwe mogelijkheden voor het park onderzochten – gebruikt het Amstelpark als opnameplaats voor een ecologische rampenoefening en resulteert in een film, een tentoonstelling en eenbijeenkomst in het Glazen Huis. Lees meer over Clear Cut door Wouter Osterholt

17 maart, 16.00 – 18.00 in Circl, Energy Transition Thursday Masterclass | Hoe Rutte IV de energietransitie versnelt. De energietransitie op de Snijtafel. Lees meer

26 maart tiende Open Toren Dag Amsterdam  Het belooft een unieke dag te worden met vele “hoogtepunten”. 19 Torens openen hun deuren die meestal voor u gesloten zijn. Per toren is aangegeven of aanmelding noodzakelijk is. Vind ze hierVanaf maandag 14 maart 2022, 12.00 uur start de inschrijving bezoek torens. In samenwerking met de UvA, Stadsherstel, Hello Zuidas en ontwikkelbedrijf AM worden op de dag zelf meerdere lezingen / symposia gehouden over de torens van Amsterdam. Vanwege de beperkte capaciteit is inschrijven via de website noodzakelijk. Er zijn 2 lezingen in het WTC bij Zuidas om 11.00 uur en 13.00 uur. Het symposium vindt plaats in het WTC toren B centrale hal, Strawinskylaan 59. Aanmelden kan hier. Valley Zuidas Beethovenstraat 503,1082 LC Amsterdam 10.00 – 16.00 Aanmelden kan hier.

1 april 19.00 uur, Vrije Universiteit, Auditorium, De Boelelaan 1105- Symposium VROUWEN VU-HULP GEËERD en onthulling van een kunstwerk  Hier staat alle informatie over dit evenement en aanmelden kan hier.

13 april, 20:30 Het Verhaal van Pasen – De Thomas, Pr. Irenestraat 36  In verband met de organisatie vooraf aanmelden nodig. Locatie diner, De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2.

22 april Amstelpark 50 jaar Dit jaar bestaat het Amstelpark 50 jaar, en dat wordt groots gevierd! Op Earth Day, trapt Zone2Source het feestjaar af met de opening van hun Shadow Floriade. Lees meer in de nieuwsbrief.  En 15 mei gaat het feest verder en wordt het jubileum '50 jaar Amstelpark' gevierd met exposities, wandelingen, een audiotour en de overhandiging van ons kado aan het Amstelpark. De Rafaëlstichting opvolger van het tekenkabinet en. De textielwerkplaats van Iambe (onderdeel van de Raphaëlstichting) maakt in 2022 haar entree in het Amstelpark.

Bekijk hier de agenda 2022 van zone@source voor tentetoonstellingen en presentaties in het Amstelpark met o.a. 22 april Shadow Floriade, ter viering van het 50 jarig bestaan van het Amstelpark (heel Amstelpark, april – oktober 2022) En op 22 april  Perfect Nature: Amstelpark als Testpark, een tentoonstelling i.s.m. CREAMlab/Westminster University met Neal White, Tina O’Connell, Uriel Orlow e.a. (Het Glazen Huis en buiten in het park, t/m 26 juni 2022.

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW

Voorjaar en zomer 2022 werkzaamheden Zuidasdok, station Zuid, afsluiting A10 Zuid en het OV meer informatie vindt u hier. En GVB meldt: ivm werkzaamheden Zuidasdok op 21 en 22 mei geldt een andere dienstregeling Metro 50, 51 en 53. Gevolg: Metro 50 rijdt tussen Amstelveenseweg en Gaasperplas. Metro 51 rijdt tussen Amstelveenseweg en Isolatorweg. Metro 53 rijdt niet. Metero 52 en 54 rijden de normale route. Lees meer

Werkzaamheden waterras bij StrandZuid (RAI) start bouw 12 februari en duurt 5 weken    De aanvoer van materiaal vindt waarschijnlijk plaats op woensdag 16 en 17 februari. Dit betreft het transport dat een aantal pontons aanlevert. De aanvoer is altijd vanaf de Wielingenstraat. Materialen worden achter de Amstelhal overgeladen. In de eerste week zijn er heiwerkzaamheden voor het waterterras. Daarnaast worden 3 steigers gerealiseerd. De planning is dat voor 21 maart het zware materieel weer is afgevoerd.

Omleidingsroutes bij de herinrichting A.J. Ernststraat            De straat is voor auto’s afgesloten tussen de Van der Boechorststraat en de Buitenveldertselaan (uitgezonderd bestemmingsverkeer voor de seniorenflats). Fietsers gaan via de De Boelelaan. Voetgangers kunnen langs het werk lopen. De planning kan door omstandigheden afwijken: Fase 2: t/m 25 maart 2022; Fase 3: van 28 maart t/m 15 april; Fase 4: van 18 april 2022 t/m 22 juli; Fase 5: van 22 augustus 2022 t/m 14 oktober 2022.

T/m juni 2022 werkzaamheden Europaplein OostVanaf januari start het inrichten. Parkeerplaatsen verwijderen en aanleggen groen en speelvoorzieningen, de zitelementen en het kunstwerk ‘Virtual Fountains’. Volgens de planning is het plein deze zomer klaar zijn voor gebruik.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

Uitwerkingsbesluit Parkeerverordening Amsterdam 2022  Bekijk bericht  

Uitvoerings- en aanwijzingsbesluit parkeerbelasting Amsterdam 2022  Bekijk bericht   

Beschikking, Bodem – Beethovenstraat 801 (Ravel Zuidas), Amsterdam    Bekijk bericht   

APV

Object, Wielingenstraat 10, 03-03-2022, t/m 25-03-2022, Bekijk bericht   

OBJ, Beethovenstraat 801, 2-3-22 t/m 11-4-2022, Bekijk bericht   

Object, Zuidelijke Wandelweg 35, 15-03-2022 t/m 16-3-2022

Stremmen – Beethovenstraat 300, Bekijk bericht   

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning

*IJsbaanpad 115 I1076CW Amsterdam, vervangen van de bestaande woonark met een nieuwe woonark met behoud van de bestemming tot wonen Bekijk bericht   

Willem Pijperstraat 52 1077XM Amsterdam veranderen en vergroten van het gebouw met een dakopbouw met behoud van de bestemming hiervan tot één woning Bekijk bericht   

Verleende omgevingsvergunning

*Europaplein 89-4 1078GZ Amsterdam  omzetten van de bergingen en verblijfsruimten op de vierde verdieping en de zolder in twee zelfstandige woonruimten en het maken van twee dakramen

*Nabij de Maurice Ravellaan, realiseren watergang en brug door aanbrengen verankering aan bestaande damwand, Bekijk bericht 

*Bed & Breakfast vergunning verleend zonder overgangsrecht, Beethovenstraat 72-3 Bekijk bericht   

*Tijdelijk terras  Gustav Mahlerplein 110 Bekijk bericht   

*Tijdelijk terras Gustav Mahlerplein 222 Bekijk bericht   

*Tijdelijk terras Gustav Mahlerplein 16 Bekijk bericht   

*Tijdelijk terras Gustav Mahlerlaan 2970 Bekijk bericht   

*Tijdelijk terras George Gershwinplein 6 Bekijk bericht    

Aanvraag omgevingsvergunning : Claude Debussylaan 33    vervangen dode ceder door een nieuwe boom  Bekijk bericht   

Aanvraag exploitatievergunning horecabedrijf : Arnold Schönberglaan 9    Bekijk bericht   

 

 

 

 

Lees verder over: Algemeen, Beethoven, Dok, Groen, Water & Lucht, Kenniskwartier, Kunst & Cultuur, OV, Parnas, Ravel, Verkeer, VU(mc), Weekberichten.