Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 14

Meer zienswijzen ingediend bij plannen MCA    Een bewoner uit de Irenebuurt heeft samen met de Fietsersbond een zienswijze bij het MCA ingediend. Lees het in het pdf zienswijze MCA buurt en Fietsersbond mrt 2022. Er zijn zorgen geuit over o.a. de maatvoering op de ontwerptekeningen klopt niet de feitelijke maatvoering is en over de ruimte voor fietsers en voetgangers is niet goed nagedacht.

Raadslid vraagt aandacht voor zwerfafval in parken gedurende de lente, zomer en nazomer zie pdf 22 Gemeenteraad vragen aan B&W 59 sv Boomsma zwerfafval in parken

Amsterdamse werken: Een metro voor de Metropool. Op 31 maart 2022 was er een debat met o.a. wethouder Egbert de Vries in Pakhuis de Zwijger. Herbekijk het hier.

De Zuidas en het Gelderlandplein zijn verbonden door de Willem van Weldammelaan. Een laan waar dit voorjaar werkzaamheden plaatsvinden want de openbare ruimte wordt verbeterd, veiliger en groener gemaakt. Bewoners rond de laan hebben eerder meegedacht en de ideeën en suggesties hebben geleid tot een pakket met eenvoudige ingrepen die redelijk snel kunnen worden uitgevoerd. Lees meer of bekijk het ontwerp hier.

Bericht op gemeentenu.nl:” Het afscheid van fossiel gas vergt veel oefening. Het programma aardgasvrije wijken (PAW) ging onlangs de derde en laatste ronde van gemeentelijke proeftuinen in. Maar veel lijkt er nog niet bereikt. Voor de derde ronde van het PAW zijn veertien gemeenten geselecteerd, die samen 50 miljoen euro mogen uitgeven aan het aardgasvrij maken van huizenblokken. Zo maakte minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening medio maart bekend. Voor deze derde ronde was er veel minder animo dan bij vorige edities.

Berichten van Zuidas:

*12 april van 17.15-19.15 uur vindt de bewonersbijeenkomst over herinrichting De Boelelaan Midden plaats in Zuidwende. Aanmelden verplicht via contact@zuidas.nl.

*College akkoord met nieuwe ontwikkeling in Kenniskwartier         Het College van B&W heeft het uitwerkingsplan vastgesteld voor de ontwikkeling van het gebied ten oosten van The Edge. Het plan maakt woningbouw mogelijk, tezamen met voorzieningen en kantoren, gelegen aan een rustige en groene binnentuin. Lees meer

*Circulair beton in duurzaam wooncomplex The Newton    Voor het energiezuinige appartementencomplex The Newton in Kop Zuidas, waarvan de bouw vorig jaar startte, is het eerste beton gestort. Het is niet zo maar beton. The Newton krijgt het hoogste percentage circulair beton van Nederland.

*Grootste project sociale woningbouw in Zuidas van start    De bouw van Stepstone is op 1 april 2022 gestart. Met 216 huurwoningen voor starters is dit het grootste sociale woningbouwproject in Zuidas tot nu toe. In dezelfde buurt, Kenniskwartier, worden de komende jaren 2.700 woningen gebouwd.

NUL20 berichtte hierover:Lieven de Key start met bouw woontoren voor jongeren in Zuidas     De slanke woontoren Stepstone wordt tachtig meter hoog en is ontworpen door LEVS Architecten. Het gebouw bestaat uit veel glas. De woningen zijn maisonnettes en één- en tweekamerwoningen, hebben een grootte van 20 tot 55 m2 en eigen balkons.”

25 apr 2022 19:30-21:30  Webinar VvE: Verduurzamen kleine VvE's (april/mei 2022)

Plannen Buurtbudget Buitenveldert-Oost      T/m 30 april kunt u hier uw plannen indienen voor het buurtbudget Buitenveldert-Oost. Lees meer over het buurtbudget. Uw ideeën bespreken, kan op donderdag 14 april in het huis van de wijk.

6 april 2022, 19:30 uur, locatie Pr. Kennedylaan 923, vergadering Stadsdeelcommissie met o.a. bij punt 3 Algemene inspraak voor bewoners, ondernemers of instellingen over punten die het stadsdeelcommissie aangaan. U kunt zich tot uiterlijk 12.00 uur op de dag van de vergadering aanmelden via het formulier “Aanmelden inspreken stadsdeel Zuid”.

16 april 2022, 09:00 uur, Raadzaal, Startprogramma Raad

20 april 2022 19:30 uur Stadsdeelcommissiebijeenkomst in Buitenveldert/Zuidas    De agenda volgt later hier

Nieuwsbrief MRA maart 2022 met o.a. het grote regionale woononderzoek Wonen in de Metropoolregio Amsterdam (WiMRA: de uitkomsten bevestigen een trend die al zichtbaar was: vraag en aanbod op de woningmarkt liggen steeds verder uit elkaar.  Lees meer

Kunst en Cultuur

*Iedere woensdag tussen 15-18 uur Thomas Troostcafé en nieuw is de muzikale serie Live op Zondag: samen met het Conservatorium van Amsterdam presenteren ze de laatste zondag van de maand muzikaal talent in combinatie met een fijn glas wijn. In de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

*Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer 

*Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda.

5 april Filmhuis Rialto Vu, De Boelelaan 1111 Bekijk de agenda hier met o.a.  13:15, C'mon C'mon  16:00 Madres paralelas; 18:25 Silence of the Tides.

7 april 19.30 ThomasBoek ALEKSANDRA door Lisa Weeda, in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36. Een hartverscheurende familiegeschiedenis in Oekraïne. Shortlisted voor de Libris Literatuurprijs. Lees meer 

10 april 2022 12.00- 13.30 wandeling met Anita Frank kunstadviseur Zuid      Vertrek vanaf het Ontmoetingseiland. Als voormalig kunstadviseur van Zuid is Anita Frank nauw betrokken geweest bij de kunstwerken en zal onder meer een toelichting geven op het herdenkingsmonument van Mischa Rakier geplaatst in 2014 en op de Levensboom van architect Angie Abbink uit 2015. Aanmelden via vriendengvapark@live.nl. Max. aantal 15.

10 april Pure Markt Amstelpark van 11.00-18.00 uur

In Rialto is vanaf 1 april Close-Up on Kiarostami terug: een reeks van acht films van de briljante Iraanse cineast Abbas Kiarostami. Zijn films, die alom beschouwd worden als meesterwerken, werden in het Westen bejubeld, terwijl deze in zijn geboorteland gemarginaliseerd en soms zelfs verboden werden: o.a. The Traveler, Where is the Friend's House?, And Life Goes .. Lees meer

12 april, 12.30 Lunchconcert door Seán Morgan, piano speelt werken van o.a. Luciano Berio (1925-2003): Maurice Ravel (1875-1937 en Igor Stravinsky, in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36   En op 26 april – Trio Debu. Lees meer

13 april, 20:30 Het Verhaal van Pasen – De Thomas, Pr. Irenestraat 36 In verband met de organisatie vooraf aanmelden. Locatie diner, De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2.

22 april  Dit jaar bestaat het Amstelpark 50 jaar, en dat wordt groots gevierd! Op Earth Day, trapt Zone2Source het feestjaar af met de opening van hun Shadow Floriade-. Proeftuin voor kunst en ecologie (tot 16 oktober). Lees meer in de nieuwsbrief van het park. Tijdens de Shadow Floriade wordt het publiek meegenomen in tentoonstellingen, buitenwerken, expedities en workshops op diverse locaties in het park en vooral in nieuwe verbeeldingen en ervaringen van natuur. Bekijk hier de agenda 2022 van zone@source voor meer tentoonstellingen en presentaties in het Amstelpark. 22 april Perfect Nature: Amstelpark als Testpark, een tentoonstelling i.s.m. CREAMlab/Westminster University met Neal White, Tina O’Connell, Uriel Orlow e.a. (Het Glazen Huis en buiten in het park, t/m 26 juni 2022)

19 mei, 16.00 – 17.00, in Circl Malerplein, Energy Transition Thursday #20 | Energieneutrale woonwijk van de toekomst- Verdienmodellen op de Snijtafel.

Iedere 2e zondag van de maand, om 12.00 uur, geven we voor buurtgenoten en andere bezoekers een rondleiding. Na ontvangst met een kopje koffie of thee bij het Glazen Huis …Lees meer

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW

Buitenveldertselaan, omleiding van maandag 4 april 2022 tot eind mei 2023     Werkzaamheden aan de Buitenveldertselaan, tussen de De Boelelaan en Kalfjeslaan. We verdelen het werk in meerdere delen om de buurt bereikbaar te houden. We vervangen de tegels in de voet- en fietspaden. En in de rijbaan vernieuwen we het asfalt. Waternet vervangt het riool en Liander vervangt de gasleidingen. We werken eerst van maandag 4 april tot half juni 2022. De werkzaamheden zijn tussen 07.00 en 16.00 uur, van maandag tot en met vrijdag. Na deze periode gaan we weer verder met een ander deel van de Buitenvelderteslaan. Lees hier meer.

Omleidingsroutes bij de herinrichting A.J. Ernststraat    De straat is voor auto’s afgesloten tussen de Van der Boechorststraat en de Buitenveldertselaan (uitgezonderd bestemmingsverkeer voor de seniorenflats). Fietsers gaan via de De Boelelaan. Voetgangers kunnen langs het werk lopen. De planning kan door omstandigheden afwijken: Fase 3: van 28 maart t/m 15 april; Fase 4: van 18 april 2022 t/m 22 juli; Fase 5: van 22 augustus 2022 t/m 14 oktober 2022.

Zomer 2022 werkzaamheden Zuidasdok, station Zuid, afsluiting A10 Zuid en het OV meer informatie vindt u hier

GVB: ivm werkzaamheden Zuidasdok op 21 en 22 mei geldt een andere dienstregeling Metro 50, 51 en 53. Gevolg: Metro 50 rijdt tussen Amstelveenseweg en Gaasperplas. Metro 51 rijdt tussen Amstelveenseweg en Isolatorweg. Metro 53 rijdt niet. Metro 52 en 54 rijden de normale route. Lees meer

Werkzaamheden Wielingenstraat   De start van de werkzaamheden stond eerder gepland voor juli, maar schuift nu naar september 2022. Dit in verband met andere geplande werkzaamheden aan doorgaande wegen in de stad. Daarnaast vinden er grootschalige werkzaamheden plaats aan station Amsterdam Zuid: van vrijdagavond 22 juli tot woensdagochtend 3 augustus zijn de A4 en A10-Zuid afgesloten van knooppunt Badhoevedorp tot de S109 RAI. De verplaatsing van de werkzaamheden aan de Wielingenstraat naar september komt ten goede aan de doorstroming van het verkeer in de stad en beperkt de hinder in de straat zelf. Lees meer

T/m juni 2022 werkzaamheden Europaplein Oost.  Parkeerplaatsen verwijderen en aanleggen groen en speelvoorzieningen, de zitelementen en het kunstwerk ‘Virtual Fountains’. Volgens de planning is het plein deze zomer klaar.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

Verordeningen: Protocol definitieve verplaatsing woonboten Amsterdam Bekijk bericht    ; Protocol tijdelijke verplaatsing woonboten Amsterdam Bekijk bericht   

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning  – Amstelveenseweg 866 1081JM Amsterdam, vergroten van de eerste en tweede verdieping met een uitbouw en het verhogen van de tweede verdieping en het veranderen van de voor- … .Bekijk bericht   

Verleende evenementenvergunning – Burgerweeshuispad 54, Bekijk bericht; Gustav Mahlerplein 2 Bekijk bericht .

Rectificatie aanvraag evenementenvergunning, ter hoogte van Amstelpark Bekijk bericht .

Verleende exploitatievergunning horecabedrijf – Gustav Mahlerlaan 399  Bekijk bericht  ; Zuidplein 11 Bekijk bericht.

Aanvraag exploitatievergunning horecabedrijf – Beethovenstraat 305 Bekijk bericht  ; Parnassusweg 400, Bekijk bericht .

Verleende omgevingsvergunning; De Boelelaan 1117, Amsterdam – Stichting VUmc – ambtshalve actualisatie i.h.k.van programmatisch actualiseren Bekijk bericht ; Amstelveenseweg 711 1081JE Amsterdam vellen houtopstand (kappen spar) in voortuin, Bekijk bericht ; Prinses Margrietstraat 12 1077LA Amsterdam, veranderen van de kozijnen in de voorgevel  Bekijk bericht ; Claude Debussylaan 5 A, Amsterdam – aanbrengen gevelreclame Bekijk bericht.

Aanvraag omgevingsvergunning; *Beethovenstraat- Gustav Mahlerlaan (AK 4555) – Amsterdam – plaatsen verlichte gevelreclame op de tourniquet Bekijk bericht; *Evert Cornelisstraat 23 1077KV Amsterdam  veranderen en vergroten gebouw waaronder maken van een achteruitbouw en een dakuitbouw met…. Bekijk bericht ; *Beethovenstraat 305 – Amsterdam – het verbouwen van een ruimte binnen het complex Valley Bekijk bericht; *De Boelelaan (AK 5045) – Amsterdam – plaatsen  digitaal reclameobject, Bekijk bericht ; *Parnassusweg 850 – Amsterdam – het aanpassen van de gevels en de reclame-uitingen aan het gebouw Bekijk bericht .
APV
TVM, Amstelveenseweg 812, 28-3-2022 Bekijk bericht   
Stremmen – George Gershwinlaan 77 , 28-03-2022, Bekijk bericht     
Objecten, Gustav Mahlerplein 2, 30-03-2022, Bekijk bericht  

Waterschap AGV heeft vastgesteld dat de Stimuleringsregeling AGV "Geef groen en water de ruimte” voor het jaar 2022 een subnsidieplafond heeft van 150.000,- euro en dat de begroting AGV 2022 een plafond van twee maal 75.000,- euro benoemt maar niet als apart besluit. Bekijk bericht   

 

 

Lees verder over: Agenda, Algemeen, Dok, Fred. Roeskestraat, Gershwin, Groen, Water & Lucht, Inspraak, Kenniskwartier, Kunst & Cultuur, Noordzone, Verkeer, Weekberichten.