Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 35

Berichten van Zuidas:

Het Beatrixpark in het nieuws: Artikel over Beatrixpark in Groene Buurt van 29.8.22 Lees meer  En: Artikel in Het Parool over speeltoestel annex kunstwerk "In Het Parool van 23 augustus 2022 staat in de rubriek “kan dat nou niet anders?” een tranentrekkend stukje over het Speeltoestel aan de zuidkant van het park.  Wij zijn het hier roerend mee eens! Al jarenlang vragen wij de gemeente en de Zuidas, onder wiens beheer dit stuk park valt, om dat vreselijke ding weg te halen. Maar ook  Zorgen om tentenkamp in park   Wij (de vereniging vrienden van het Beatrixpark en het bestuur) maken ons grote zorgen om de wildkampeerders in het park. Die staan daar nu al een tijdje en het lijkt of er niets aan wordt gedaan. We hebben onder meer de parkconciërge gesproken, ook omdat wij al enkele malen melding hadden gedaan.

Valley volop in het nieuws zoals in een artikel in het AD: “Rotterdams architectenbureau ontwerpt ‘beste wolkenkrabber ter wereld’ (in Amsterdam)    Wereldwijd platform voor bouwinformatie Emporis heeft wooncomplex The Valley aan de Amsterdamse Zuidas uitgeroepen tot beste wolkenkrabber ter wereld. Het ontwerp van The Valley is van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. De jury van de Emporis Skyscraper Award 2021 kon kiezen uit 600 ontwerpen van gebouwen hoger dan 100 meter. Volgens de jury is het ontwerp van de Rotterdamse architect Winy Maas innovatief, klimaatvriendelijk en een ‘oase in een zakendistrict'.” Lees meer  Zie ook het artikel en de uitzending van AT5 Een Eye-catcher The Valley op de Zuidas heeft de Emporis Skyscraper Award 2021 gewonnen. De woon- en bedrijventoren is verkozen tot de beste nieuwe … Ook in Het Parool stond een artikel. Lees hier meer.

Nieuwsbrief MRA met o.a.€ 200 miljoen uit Nationaal Groeifonds voor warmteprojecten, gasverbruik en een pilot met grote batterijen bij knelpunten op elektriciteitsnet in de regio. Lees meer

Nieuws uit B&W week 35  met o.a. *Duurzaamheid, Energietransitie en Circulaire Economie: Het college stemt in met het aanwijzen van het nieuwe Onderzoeksgebouw van de VU aan de Boelelaan als een plaats waar een aansluiting op het gastransportnet strikt noodzakelijk is, zodat het voor de universiteit voorlopig mogelijk blijft om in dat gebouw tegen redelijke kosten steriel laboratoriumonderzoek te doen.En: *Algemene Zaken: Het college van B&W stelt de naamgeving van brug 411 vast in stadsdeel Zuid: Herman van den Eerenbeemtbrug.

Nieuwe subsidieronde eenmalige kunst- en cultuurprojecten         Kunstenaar of kunstinstelling ekun nen en eenmalige subsidie aanvragen voor kunst- en cultuurprojecten in Zuid. Deadline is vrijdag 30 september.

Ter inzage en inspraaktrajecten:

*Publieksparticipatie Ontwikkelstrategie Oeverlanden tot 6 september kan men suggesties aanleveren bij de gemeente voor het recreatiegedeelte van de Oeverlanden. Lees meer en reageer.  Op 26 oktober bijeenkomst over de reacties.

Inspraak spijtoptantregeling overstap eeuwigdurende erfpacht        T/m 19 september 2022 kunt u uw mening geven over de spijtoptantregeling. Lees meer

*Het nieuwe beleid voor horeca en terrassen geldt voor de hele stad. U kunt hier t/m 13 oktober 2022 uw mening geven. Lees meer over Nieuw beleid horeca en terrassen.

Inloopbijeenkomst knooppunt De Nieuwe Meer 21 september 2022 in zaal Zeus, Olympic Hotel, IJsbaanpad 12    Het knooppunt De Nieuwe Meer wordt vernieuwd zodat het verkeer op de A10 beter kan doorstromen. Op deze inloopbijeenkomst voor bewoners, ondernemers of belangstellenden wordt u bijgepraat over de werkzaamheden. Aanmelden is niet nodig. De bijeenkomst bijwonen kan op twee tijdstippen: van 12.00 tot 13.00 uur of van 19.00 tot 20.00 uur.

7 september hoorzitting om 19:30, President Kennedylaan 923 – commissiezaal (begane grond)

28 september vergadering Stadsdeelcommissie (Buitenveldert/Zuidas), 19:30 uur in Buitenveldert. Nog geen agenda.

14 september vergadering raad, 13:00 uur   De agenda volgt later
21 september vergadering raadscommissie WV, 09:00 uur.  De agenda volgt later.

KUNST & CULTUUR

Houders van een stadspas met groene stip mogen in september gratis naar de Floriade.

Iedere woensdag van 15:00 – 18:00 Thomas Troostcafé. De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer

Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda met voorstellingen vanaf september.

7 september Rialto VU, De Boelelaan 1111 16:00, Decision to Leave; 17:15, Casablanca Beats; 18:00, Asako I & II – Expat Cinema; 18:30, 19:00Evolution.

5 september, 15.45 verzamelen bij de kiosk/kinderbadje Beatrixpark. The Warp komt met vervolg-evenementen o.a. 5 sept. van 16:00 tot 17:30, spreekt Henk Wolters van Boom tot Boom en brengt het gesprek in bij het project Floris ex Machina van Andreas Tegnander. Bekijk het project hier.

6 september 12.30, lunchconcert door New West Pianotrio, in de theaterzaal Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36, Amsterdam  De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie.

8 september lunchconcert van 12.15 – 12.45 uur in de kapel van locatie VUmc aan de Boelelaan      De Ierse altviolist Fiachra de hOra speelt werken van Bach en Vieuxtemps. Lees meer in de flyer

9 september – 7 oktober in de theaterzaal Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36, Amsterdam     Meditatiesessie voor bewoners van Zuidas en geïnteresseerden door de Mindiverse Foundation. De sessies zijn gratis (donatie vrijwillig) en vinden elke vrijdag plaats van 15:00 tot 17:00 uur. Aanmelden is nodig en kan via dit formulier.

10 en zondag 11 september is het Open Monumentendag    Het thema is duuzaamheid. Bekijk het programma op de kaart of bekijk de website. In Zuidasstaan de volgende gebouwen op de lijst:

Het Burgerweeshuis IJsbaanpad 1, is open za 10 sep. 10:00 – 17:00; zo 11 sep. 10:00 – 17:00  *De Thomaskerk ook open met om 11:00 & 15:00 rondleidingen en een orgelconcert om 13:00:  *De voormalige rechtbank die in 1975 werd opgeleverd staat eveneens op het programma. Het gebouw van architect Ben Loerakker is een mooi voorbeeld van brutalistische architectuur. Rondleidingen in groepjes op zaterdag, 15:00 & 16:00, door oud-rechter Willem F. Korthals Altes, beperkte beschikbaarheid.

11 september, 2022 21:00, The Warp in de Kunstkapel, Pr. Irenestraat     Performances door The Pitfall Ensemble: Schrijven, stil, Estee Makampo: Helende rites, Moonlighter's : Not Out Of The Woods Yet door A Long Shot. Dit is het slotevenement van The Warp.

12 september 2022 – 8 oktober 2022 in Circl, Mahlerplein 1, tentoonstelling: “Gezien de weersomstandigheden” – Jos Brölmann    Jos Brölmann omschrijft zijn Weathermaps als bijna een soort feestje. De contouren van continenten, landen of regio’s vormen een samenspel met kleuren, vormen, grote en kleinere motieven. Vier de zomer en bekijk het werk van Jos. Lees meer

27 september, vanaf 15.30, Amstelpark, Kunstwandeling Amstelpark       Hello Zuidas en kunstcollectief Zone2Source organiseren een rondleiding langs verschillende kunstwerken in het Amstelpark. U ben welkom om mee te wandelen. Afsluitend is er een borrel. Aanmelden kan via dit formulier.

2 oktober Amstelpark • Building as Being, het collectief van Zoo of the Future gaat samen met Esmee Geerken drie workshops geven waarin ze kijken naar 'paviljoens voor dieren. Kunnen we ook samen met dieren bouwen? Zondag 2 oktober 13.00 – 16.00 Future Floriade Workshop. Ter viering van het 50 jarig bestaan van het Amstelpark t/m 16 oktober 2022. Met o.a. Buiten kunstinstallaties van o.a. Rob Sweere, Rick Abelen, Robbert van der Horst, Mariken Overdijk, ZOOOF en meer.

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW

Kijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad.

Buitenveldertselaan 29 augustus t/m 16 oktober werkzaamheden de westelijke en oostelijke rijbaan tussen De Boelelaan en de A.J. Ernststraat        En ook aan de kruising van de Buitenveldertselaan en A.J. Ernststraat. De weg is afgesloten voor doorgaand autoverkeer dat de stad in en de stad uit gaat via de Buitenveldertselaan. Auto's tussen De Boelelaan en de Van Nijenrodeweg leiden we om via de Amstelveenseweg of de Van Leijenberghlaan. De Buitenveldertselaan blijft bereikbaar via de ventweg van de Buitenveldertselaan en vanaf de A.J. Ernststraat via Oldenaller. Lees verder

Europaboulevard krijgt nieuw fietspad        Van augustus 2022 tot maart 2023 vernieuwen fietspad en voetpad langs de Europaboulevard tussen station RAI en de Van Boshuizenstraat. Ook wordt het fietspad tussen de keerlus van de tramlijn bij station RAI geasfalteerd. De fietsparkeervakken in de keerlus van de tramlijn wordt vervangen door groen. Deze werkzaamheden vinden plaats van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 16.00 uur. In maart 2023 is het werk klaar.

Parnassusweg groot onderhoud   Werkzaamheden aan de voet- en fietspaden van de Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade.  De gemeente werkt in delen: – 15 augustus tot eind oktober: oostzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat; – 15 oktober tot december: westzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat. Lees verderhttps://www.amsterdam.nl/projecten/werkzaamheden/overige/parnassusweg-verkeershinder/

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

*Wet natuurbescherming Vergunning geweigerd (want niet vereist nb red.) voor de herontwikkeling van de OV- terminal op en rondom station Amsterdam Zuid, Zuidplein 10 te Amsterdam | Provincie Noord-Holland | 01-09-2022  Bekijk bericht   

Verleende Watervergunning

*Voor het onttrekken van grondwater voor de realisatie van de kademuur van de toekomstige watergang, ter hoogte van Maurice Ravellaan 4 1083HR Amsterdam – AGV – WN2022-003611, Bekijk bericht   

Verkeersbesluit gemeente Amsterdam

*Beethovenstraat 186 aanleg elektrische oplaadplaats – Bekijk bericht   

Vergunning verleend

*Jachthavenweg 10A Bekijk bericht    *Jaagpad 39  Ligplaatsvergunning woonboot Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning

*Jaagpad 18 1059BN Amsterdam, aanmeren van een nieuwbouw woonark met kantoor op een bestaande ligplaats na afvoeren van bestaande woonark Bekijk bericht   

Omgevingsvergunning verleend *De Boelelaan 1117, Amsterdam – Aanbrengen watermistinstallatie op verpleegafeling 6C – Vumc, Bekijk bericht   

Aanvraag alcoholwetvergunning *Gustav Mahlerplein 20 Bekijk bericht   

APV  *TVM, Gustav Mahlerlaan 497, 19-09-2022, Bekijk bericht   & *Object Willem Landréstraat (achterkant Beethovenstraat 192-194) 5-9-2022 t/m 28-10-2022, Bekijk bericht   

Melding voor het verwijderen van een gezonken vaartuig aan Achterzijde Fred Roeskestraat 84/Zuider Amstelkanaal te Amsterdam watervergunning | Bekijk bericht   

 

Lees verder over: Algemeen, Beatrixpark, Beethoven, Dok, Groen, Water & Lucht, Inspraak, Kenniskwartier, Kunst & Cultuur, Parnas, Verkeer, Weekberichten.