Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 36

Berichten van Zuidas:

*‘s Werelds hoofdsteden te bekijken in de Van Beinumstraat    De fototentoonstelling Streets of the World is verplaatst van de Arnold Schönberglaan naar de Eduard van Beinumstraat, naast het Zuidplein. De expositie, die beelden toont van alle 195 hoofdsteden ter wereld, heeft daarmee een prachtige plek binnen Zuidas gekregen. Kom kijken.

*Expositie 'De Nieuwe Rechtbank, bouwen is mensenwerk'      Begin 2017 werden de torens van de oude rechtbank gesloopt en werd er plaats gemaakt voor een nieuw gebouw, ontworpen door KAAN Architecten. Gedurende vier jaar legde fotograaf Dominique Panhuysen dit bouwproces van sloop naar nieuw gebouw vast. Een selectie van deze foto's zijn t/m 30 september te zien in de Nieuwe rechtbank van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur. Vrij toegankelijk, na binnenkomst svp melden bij de centrale ontvangstbalie.

*Damwanden verwijderen en aanbrengen bij station Amsterdam Zuid nog niet gebeurd.        In september en oktober 2022 werken we weer in de grond bij station Amsterdam Zuid. We verwijderen dan oude damwandplanken en brengen nieuwe aan. De werkzaamheden kunnen geluidhinder met zich meebrengen. Zie ook de Bewonersbrief werkzaamheden damwandplanken Zuidasdok | Information letter Construction works roof sections Zuidasdok (English version)

Nieuws van stadsdeel Zuid Hoe staat het met de ontwikkeling rond de nieuwe rechtbank?     Het gebied rond de nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg is in ontwikkeling. Er komt een museum en ook de openbare ruimte eromheen wordt aangepakt.

Buurtnieuwsbrief RAI met o.a. druktekalender en die vindt u hier; en er is een geluidsontheffing voor Salon Kao 2 oktober 2022 afgegeven. Het Salon Kao kappersevent bij de RAI wordt afgesloten met een feest op zondag 2 oktober. Het feest is van 22:30 tot 02:00 uur en vindt plaats in hal 12. Voor dit feest is een geluidsontheffing aangevraagd en verleend. Mocht u hinder ondervinden tijdens dit event, dan kunt u contact opnemen met +49 171 8824026. Ook kunt u een e-mail sturen met uw melding naar buren@rai.nl. En: Geslaagd en warm zomerfeest Stadsdorp Rivierenbuurt in het Beatrixpark. Zaterdag 13 augustus assisteerde RAI Amsterdam bij het zomerfeest van Stadsdorp Rivierenbuurt in het Beatrixpark. Picknicktafels werden uitgeleend en de extra handen waren zeer welkom.

Nieuws uit B&W week 36

Ruimtelijke Ordening; Het college van B en W stemt in met de raadsvoordracht tot het vaststellen van het bestemmingsplan Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening. Met het bestemmingsplan wordt de vestiging van een Museum of Contemporary Art (MCA) planologisch mogelijk gemaakt in het pand op Parnassusweg 220. Hier was voorheen de rechtbank gevestigd. Ook wordt een gedeelte nieuwbouw ten behoeve van het museum mogelijk gemaakt. Op het ontwerpbestemmingsplan zijn vier zienswijzen ingediend.

Ter inzage en inspraaktrajecten

*Van 24 juni 2022 t/m 19 september 2022 hebben inwoners van Amsterdam en overige belanghebbenden de mogelijkheid om hun zienswijzen kenbaar te maken. De inspraak heeft betrekking op de gehele Spijtoptantenregeling. Stukken inzien kan hier. En hier kunt u reageren. Spijtoptantenregeling- Het college heeft bepaald dat erfpachters, die tot 8 januari 2020 volgens de Overstapregeling een overstapaanvraag konden indienen, maar dat niet hebben gedaan (‘Spijtoptanten’), uit coulance alsnog gedurende zes maanden eenmalig in de gelegenheid te stellen om een overstapaanvraag in te dienen onder de voorwaarden zoals die tot 8 januari 2020 golden. In de Spijtoptantenregeling is onder andere de reikwijdte van de regeling bepaald.

*Het nieuwe beleid  voor horeca en terrassen geldt voor de hele stad. U kunt t/m 13 oktober 2022 uw mening geven. Lees meer over Nieuw beleid horeca en terrassen.

14 september 2022 Vergadering Stadsdeelcommissie, 19:30, Pr. Kennedylaan 923 – commissiezaal (begane grond) De agenda vindt u hier.

Vergaderingen gemeenteraad en raadscommissie kunt ook hier online volgen. 14 en 15 september vergadering raad, 13:00 uur  De agenda vindt u hier.

21 september vergadering raadscommissie WV, 09:00 uur. De agenda vindt u hier.

21 september vergadering raadscommissie RO, 13:30 uur,  Willem Kraanzaal (commissiezaal), stadhuis. Bekijk de agenda hier. Bij Bespreekpunten RO punt 3 Vaststellen bestemmingsplan  Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening.regels.pdf. • De gemeenteraad te adviseren in te stemmen met de raadsvoordracht (Gemeenteraad d.d. 5 oktober 2022). • Commissie RO Voordracht Voordracht • 1. verbeelding_NL.IMRO.0363.K2104BPGST-VG01.pdf Bijlage • 2. 2022-07-26 VG Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening.regels.pdf Bijlage •  2. 2022-08-03, VG Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening_Toelichting.pdf Bijlage • 3. NvB geanonimiseerd.pdf Bijlage •  3a. bijlage 1.NvB.220726 Uitgangspunten OR Parnassusweg.pdf Bijlage • 3b. bijlage 2.NvB.220726_Analyse loopstromen en fietsstromen rondom MCA.pdf Bijlage  • 3c. bijlage 3.NvB.vastgesteld verslag 1282e CVC 20211214.pdf Bijlage •  Gemeenteraad Voordracht.pdf Bijlage. En: Commissie RO Voordracht Voordracht- •  bijlage 1 – RIB-huurovereenkomst-versie25aug-MCA ondertekend RGW.pdf Bijlage- •  bijlage 2 – Raadsbesluit Instemmen met aankoop voormalige rechtbankgebouw.pdf Bijlage • bijlage 3 – RIB inzake Cultureel initiatief voor het voormalig rechtbankgebouw.pdf.

28 september vergadering Stadsdeelcommissie (Buitenveldert/Zuidas), 19:30 uur in Buitenveldert. Er is nog geen agenda beschikbaar.

KUNST & CULTUUR

Groene stip: Floriade Expo 2022    Kom genieten van een geweldige dag vol groen. Ontdek wereldse tuinen, groene kunst, lekker eten, duurzame innovaties en een te gek, groen kinderprogramma. Laat je verrassen op Floriade Expo 2022! Floriade is slechts 1 keer in de 10 jaar dus mis het niet!

Iedere woensdag van 15:00 – 18:00 Thomas Troostcafé. De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer

Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda met voorstellingen vanaf september.

14 september  Rialto VU  De Boelelaan 1111, 13:15, Avec amour et acharnement – Expat Cinema ;15:30, Evolution ; 16:15, Decision to Leave ; 17:30 Sundown ;  17:45. E.T.: the Extra-Terrestial;

20 september 12.30 lunchconcert door Elisa Mayeeshi  sopraan & Katie Yao Morgan piano in deThomaskerk, Pr. Irenestraat 36 Op het programma M. Ravel Cinq (1875-1937) mélodies populaires Grecqueso.a. – Là-bas, vers l’église  en van Gabriel Fauré (1845-1924) Trois chansons.

Doe mee met de Veldacademie in Amstelpark op 24 en 25 september               Ervaar de verborgen en onbekende zones van geur, geluid en beweging van het Amstelpark. Doe mee met de Veldacademie en volg in het weekend van 24 en 25 september een of meerdere -gratis- workshops en wandelingen en ervaar het park op een nieuwe manier. Volg bijvoorbeeld de bewegingsworkshops met Kenzo Kusuda of Luigi Kwas, of loop met Theun Karelse een geheugenroute, verzamel artefacten, bekijk de stenen in het park en/of schrijf je (klein)kinderen in voor de workshop Holbewoners.De Veldacademie in het Amstelpark is een initiatief van kunstenaar Cocky Eek in samenwerking met diverse kunstenaars, Zone2Source en met StrandLAB Almere, waar in de zomer een eerdere editie plaatsvond. Meer informatie over de Veldacademie, alle onderdelen van het programma en hoe je -gratis- kunt deelnemen en aanmelden lees je hier.

27 september, vanaf 15.30, Amstelpark, Kunstwandeling Amstelpark       Hello Zuidas en kunstcollectief Zone2Source organiseren een rondleiding langs verschillende kunstwerken in het Amstelpark. U ben welkom om mee te wandelen. Afsluitend is er een borrel. Aanmelden kan via dit formulier.

30 september- 23 oktober  –In Curved Water– door Tomoko Sauvage bij Zone2Source Glazenhuis Amstelpark    Zone2Source is dit jaar onderdeel van het internationale kunstfestival SONIC ACTS. Geluidskunstenaar en muzikant Tomoko Sauvage combineert water, keramiek, onderwaterversterking en elektronica. Haar werk ‘In Curved Water’ maakt deel uit van de SONIC ACTS BIENNIALE 2022 tentoonstelling. De geluidsinstallatie wordt gecreëerd door waterdruppels die een willekeurige percussie spelen, terwijl zwevende ijsblokken smelten en druppels onophoudelijk in twaalf porseleinen kommen met water vallen. Omdat sommige worden versterkt en andere natuurlijk klinken, wordt een trompe-l’oreille-effect gecreëerd en worden elektronische en akoestische geluiden vervaagd.

1 en 2 oktober vanaf 20.00 Eureka! door de The WARP in het Beatrixpark            Als onderdeel van het programma Shadow Floriade 2022 presenteert de kunstinstelling de nachtelijke tocht die langs acht unieke kunstwerken in het Beatrixpark voert en gemaakt zijn door Joost Rekveld, Matthijs Munnik, Evelina Domnitch and Dmitry Gelfand, Vladimir Grafov, Zalan Szakacs, Daniela De Paulis, Mint Park, and BMB con: Justin Bennett & Roelf Toxopeus. De avond is geïnspireerd op het laatste werk van de 19e-eeuwse Amerikaanse schrijver en dichter Edgar Allen Poe, Eureka! Hierin onthulde Poe ongelooflijke ideeën zoals een uitdijend heelal, de oerknal en zwarte gaten die hij intuïtief aanvoelde met de directheid van een wandeling in het park. Startpunt de PARK Kiosk van het Beatrixpark tussen 20.00 –  24.00u. Om het kwartier beginnen er wandelingen waarbij je mee wordt genomen om acht unieke werken te ervaren in de duisternis van het park. De hele voorstelling duurt naar verwachting tachtig minuten. Toegang tot Eureka! is gratis.

2 oktober Amstelpark • Building as Being, het collectief van Zoo of the Future gaat samen met Esmee Geerken drie workshops geven waarin ze kijken naar 'paviljoens voor dieren. Kunnen we ook samen met dieren bouwen? Zondag 2 oktober 13.00 – 16.00 Future Floriade Workshop. Met o.a. Buiten kunstinstallaties van o.a. Rob Sweere, Rick Abelen, Robbert van der Horst, Mariken Overdijk, ZOOOF en meer.

6 oktober -Het is goed oud(er worden in Buitenveldert- bijeenkomst van de Werkgroep Ouderenvriendelijk Buitenveldert voor bewoners van Buitenveldert. Tijd: 15- 17 uur, inloop vanaf 14.30 uur en na afloop napraten met een drankje en een hapje. In de Theaterzaal van het Huis van de Wijk, A.J. Ernststraat 112. Toegang: gratis, Georganiseerd door Cisca Griffioen en Ellen van den Bogert. Voor het programma zie pdf uitnodiging6okt2022Wijkkrant.

tot 8 oktober 2022 in Circl, Mahlerplein 1, tentoonstelling: “Gezien de weersomstandigheden” – Jos Brölmann    Jos Brölmann omschrijft zijn Weathermaps als bijna een soort feestje. De contouren van continenten, landen of regio’s vormen een samenspel met kleuren, vormen, grote en kleinere motieven. Vier de zomer en bekijk het werk van Jos. Lees meer

T/m 16 oktober- de bomen vertellen hun verhaal – in  het Amstelpark in de Orangerie en bij de Koeweide   In het project – de bomen vertellen hun verhaal- staan de bomen van dit stadspark centraal. De bomen, de meeste werden in 1972 aangeplant ter gelegenheid van de Floriade, zijn stille getuigen van de opwarmende aarde. Zij leggen veranderingen vast in hun jaarringen. Het project bestaat uit een LivingLab in de Orangerie waar het jaarringonderzoek van het DendroLab van de Universiteit Wageningen te zien is (donderdag, vrijdag, zondag en op afspraak), de tijdelijke installatie het Parlement van de bomen, gemaakt van bomen uit het Amstelpark (dagelijks toegankelijk) en een speculatieve rechtszaak die in het parlement plaatsvindt op zondag 16 oktober (toegankelijk na aanmelden). De rechtszaak is het laatste evenement van de Shadow Floriade die Zone2Source ter gelegenheid van 50 jarig bestaan van het Amstelpark organiseert.

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW

Kijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad.

Buitenveldertselaan 29 augustus t/m 16 oktober werkzaamheden de westelijke en oostelijke rijbaan tussen De Boelelaan en de A.J. Ernststraat        En ook aan de kruising van de Buitenveldertselaan en A.J. Ernststraat. De weg is afgesloten voor doorgaand autoverkeer dat de stad in en de stad uit gaat via de Buitenveldertselaan. Auto's tussen De Boelelaan en de Van Nijenrodeweg leiden we om via de Amstelveenseweg of de Van Leijenberghlaan. De Buitenveldertselaan blijft bereikbaar via de ventweg van de Buitenveldertselaan en vanaf de A.J. Ernststraat via Oldenaller. OV -Bussen N84, 461 en 463 worden omgeleid (noordelijke richting) via Van Nijenrodeweg en Gelderlandplein. Lijn N84 wordt (zuidelijke richting) via de Van Nijenrodeweg langs de Amstelveenseweg omgeleid. Bekijk de actuele vertrektijden en omleidingen van het GVB. •De tram rijdt volgens dienstregeling. De tramhalte A.J. Ernststraat blijft bereikbaar via loopschotten.

Europaboulevard krijgt nieuw fietspad        Van augustus 2022 tot maart 2023 vernieuwen fietspad en voetpad langs de Europaboulevard tussen station RAI en de Van Boshuizenstraat. Ook wordt het fietspad tussen de keerlus van de tramlijn bij station RAI geasfalteerd. De fietsparkeervakken in de keerlus van de tramlijn wordt vervangen door groen. Deze werkzaamheden vinden plaats van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 16.00 uur. In maart 2023 is het werk klaar.

Parnassusweg groot onderhoud   Werkzaamheden aan de voet- en fietspaden van de Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade.  De gemeente werkt in delen: – 15 augustus tot eind oktober: oostzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat; – 15 oktober tot december: westzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat. Lees verder.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

Geluidsontheffing – Station Amsterdam Zuid, Amsterdam – Zuidasdok Bekijk bericht   

Verleende ontheffing geluidvoorschriften en openingstijden, *IJsbaanpad 43, Bekijk bericht   

Melding Activiteitenbesluit – Parnassusweg 701, Amsterdam – Albert Heijn filiaal 4055 Amsterdam *Parnassusweg – het oprichten van een supermarkt, Bekijk bericht  en  *Europaplein 24, Amsterdam – Amsterdam RAI B.V. – het tijdelijk plaatsen van containers voor het opslaan van gascilinders. Bekijk bericht   

-Maatwerkbesluit – tussen de Boelenlaan en de Gustav Mahlerlaan, Amsterdam – Maatwerkvoorschrift op basis van BLBI art 2.1 lid 4 Bekijk bericht   

Verleende omgevingsvergunning

*Jachthavenweg 8B, ligplaatsvergunning woonboot Bekijk bericht   

*George Gershwinlaan 199, vakantieverhuur vergunning Bekijk bericht   

*IJsbaanpad 76D. Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning

*Evert Cornelisstraat 35 1077KV Amsterdam, plaatsen van een hekwerk aan de voor-, zij- en achterkant van het perceel, Bekijk bericht   

*Henriëtte Bosmansstraat 1 1077XE Amsterdam, maken inrit en veranderen voortuin. Bekijk bericht   

*Prinses Marijkestraat 15 1077XA Amsterdam, veranderen en vergroten van het hoofdgebouw met behoud van de bestemming hiervan tot één woning Bekijk bericht   

Verleende alcoholvergunning

*Eduard van Beinumstraat 4 Bekijk bericht   

Aanvraag exploitatievergunning horecabedrijf

*Gustav Mahlerlaan 525 Bekijk bericht   

Aanvraag evenementenvergunning

*Europaplein 24 Bekijk bericht   

APV

*Rvv, Amstelpark 1 t/m 7, 29-08-2022 t/m 9-9-2022, Bekijk bericht   

*Object, Europaboulevard 24, 2-9-2022 t/m 1-9-2023, Bekijk bericht   

*Objecten, Prinses Irenestraat 59, 01-09-2022 t/m 12-11-2022, Bekijk bericht   

*Tvm, Cornelis Springerstraat 18-20, 08-09-2022, Bekijk bericht   

*Objecten, Jachthavenweg 109, 05-09-2022, Bekijk bericht

*Object, Matthijs Vermeulenpad 1-3, 06-09-2022, Bekijk bericht   

*Object – Europaboulevard 21 – 29/09/2022 t/m 17/10/2022, Bekijk bericht   

 

 

 

 

 

Lees verder over: Agenda, Algemeen, Dok, Inspraak, Kunst & Cultuur, OV, Parnas, RAI, Weekberichten, Zuidasgebieden.