Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 38

Berichten van Zuidas:

*Verder bouwen aan twee stationspassages Amsterdam Zuid  Na het ingrijpende werk in juli en augustus 2022 gaat de vernieuwing van station Amsterdam Zuid door. We werken intensief verder aan de nieuwe Brittenpassage, maar ook aan de bestaande Minervapassage. Dat gaan reizigers en omwonenden merken. Op verschillende locaties op het werkterrein verwijderen we damwanden en brengen we nieuwe aan. Damwanden zijn noodzakelijk om een bouwkuip te kunnen maken. Ze houden water en grond tegen. En nog voor het einde van het jaar schuiven we ook al een dakdeel tegen de A10 aan (T1/T6), om plaats te maken voor de bouw van een tweede (dat onder T5 moet komen). Uiteraard komen we snel bij u terug met meer details.

*Peiling interesse voor herontwikkeling Kapel en Convict     We willen peilen welke belangstelling de markt heeft voor de herontwikkeling van de monumentale gebouwen Kapel en Convict met een culturele en/of maatschappelijke invulling, in het Beatrixpark. Dat doen we door middel van een marktconsultatie.

Valley officieel geopend artikel op vastgoedjournaal.nl: “EDGE kondigt met trots de officiële opening aan van Valley, het iconische gebouw onder architectuur van MVRDV die eind vorig jaar is opgeleverd aan RJB Group of Companies.   ,,,“Als wethouder Wonen en Stadsontwikkeling ben ik trots om dit iconische gebouw in Amsterdam te mogen verwelkomen. Dit deel van Amsterdam verandert van een zakendistrict naar een echte stad op zichzelf met veel woningen en voorzieningen. Het is een visitekaartje voor de Zuidas om dit gebouw als een voorbeeld te hebben van hoogwaardige duurzame woningen in de nieuwe skyline van Amsterdam.” …Een manifesto voor een nieuwe, groenere stad. …..Het gebouw heeft meerdere bestemmingen en is ontworpen met de directe omgeving in het achterhoofd. Zo biedt het bewoners, bezoekers en kantoorhuurders de mogelijkheid om gebruik te maken en te genieten van de ruimte. Het project omvat 200 appartementen, kantoren, restaurants, een adembenemend atrium en een openbaar toegankelijk park dat is ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf. Met 370 plantenbakken verspreid over 27 verdiepingen en ongeveer 13.500 jonge planten, struiken en bomen biedt het gebouw een stedelijke oase waarvan bewoners en bezoekers gebruik kunnen maken. Het park bevordert ook de plaatselijke biodiversiteit en het microklimaat."

Hoveniers Winnie en William Barnevelds ‘dreamteam’ op de Zuidas   Bericht in de Barneveldse krant: "Bij de receptie van de iconische Valley-torens in Amsterdam zijn ze bekend als het ‘dreamteam’. Winnie Veldhuizen en William van de Beek van Wencop Hoveniers in Barneveld onderhouden wekelijks 357 plantenbakken, tot op een hoogte van honderd meter."Lees meer

Bericht op Spoorpro; “Werk aan station Amsterdam Zuid hervat, werk aan Amsterdam Centraal begonnen” Lees meer  en ook over "Veel werk aan spoorinfrastructuur in Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en TransportOp Prinsjesdag publiceerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naast de Rijksbegroting voor 2023 tevens het MIRT. Hierin zijn de grootste infrastructuur- en mobiliteitprojecten opgenomen die het ministerie momenteel uitvoert. Lees meer op pag. 165 van de.Klikbare+en+toegankelijke+versie+van+het+MIRT+Overzicht+2023-1.

Bericht op NHNieuws : “Licht gaat 's avonds uit in meer Amsterdamse kantoren   Het aantal bedrijfsverzamelgebouwen in Amsterdam dat 's nachts de verlichting uit doet neemt toe. De eigenaren van de kantoortorens volgen het voorbeeld van kantoren op de Zuidas. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Zita Pels (Duurzaamheid, Energietransitie en Circulaire Economie) op vragen van de VVD. Raadslid Stijn Nijssen was enthousiast over het uitdoen van de lichten op de Zuidas  en vroeg of het stadsbestuur in gesprek wilde gaan met vertegenwoordigers van kantorengebieden in Zuidoost en het Amstelkwartier.”

Nieuws uit stadsdeel Zuid met o.a.  Het mooie Amstelpark is nu gemeentelijk monument    2022 is een bijzonder jaar voor het Amstelpark, want het bestaat 50 jaar. En het park is nu ook nog eens aangewezen als gemeentelijk monument.

Nieuws uit B&W week 38       B-besluiten.: Algemene Zaken-Het college van B en W wijzigt de begrenzing van een weg in Stadsdeel Zuid: Benjamin Brittenstraat.

Ter inzage en inspraaktrajecten    Het nieuwe beleid  voor horeca en terrassen geldt voor de hele stad. U kunt hier t/m 13 oktober 2022 uw mening geven. Lees meer over Nieuw beleid horeca en terrassen.

Vergaderingen gemeenteraad en raadscommissie kunt hier ook online volgen. 5 en 6 oktober vergadering raad, 13:00 uur  De agenda vindt u t.z.t. hier.

11 oktober vergadering raadscommissie WV, 13:30 uur Willem Kraanzaal (Commissiezaal) de agenda volgt later hier.

11 oktober vergadering raadscommissie RO, 19:30 uur,  Willem Kraanzaal (commissiezaal) de agenda volgt later hier.

28 september vergadering Stadsdeelcommissie (Buitenveldert/Zuidas), 19:30 uur in Buitenveldert. Op de agenda o.a. ouderenwerkgroep Buitenveldert, Vrienden van het Amstelpark en adviesaanvragen:  B – 02 Ruimtelijke Ordening (22) zuid advies Verordening Stadsdelen  Advies;  B – 02 Ruimtelijke Ordening (22) Conceptbesluit wijziging bijlage 2 en 3 BW1 Besluit;  B – 02 Ruimtelijke Ordening (22) 140722 raadsinfobrief def.

KUNST & CULTUUR

Iedere woensdag van 15:00 – 18:00 Thomas Troostcafé. De Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36  Lees meer  

Iedere donderdag van 9:00 – 17:00 uur markt op het Gershwinplein  Lees meer

Om de week op vrijdag, 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube of hier

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk de agenda hier.

27 september, vanaf 15.30, Amstelpark, Kunstwandeling Amstelpark       Hello Zuidas en kunstcollectief Zone2Source organiseren een rondleiding langs verschillende kunstwerken in het Amstelpark. U bent welkom om mee te wandelen. Afsluitend is er een borrel. Aanmelden kan via dit formulier.

28 september  Rialto VU  De Boelelaan 1111, Moonage daydream.

30 september- 23 oktober  -In Curved Water– door Tomoko Sauvage bij Zone2Source Glazenhuis Amstelpark    Zone2Source is dit jaar onderdeel van het internationale kunstfestival SONIC ACTS. Geluidskunstenaar en muzikant Tomoko Sauvage combineert water, keramiek, onderwaterversterking en elektronica.

t/m 30 september Expositie 'De Nieuwe Rechtbank, bouwen is mensenwerk', Parnassusweg            Begin 2017 werden de torens van de oude rechtbank gesloopt en werd er plaats gemaakt voor een nieuw gebouw, ontworpen door KAAN Architecten. Gedurende vier jaar legde fotograaf Dominique Panhuysen dit bouwproces van sloop naar nieuw gebouw vast. Een selectie van deze foto's zijn tot en met 30 september te zien in de Nieuwe rechtbank van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur. Vrij toegankelijk, na binnenkomst svp melden bij de centrale ontvangstbalie.

1 en 2 oktober vanaf 20.00 Eureka! door de The WARP in het Beatrixpark            Als onderdeel van het programma Shadow Floriade 2022 presenteert de kunstinstelling de nachtelijke tocht die langs acht unieke kunstwerken in het Beatrixpark voert. Startpunt de PARK Kiosk van het Beatrixpark tussen 20.00 –  24.00u. Om het kwartier beginnen er wandelingen waarbij je mee wordt genomen om acht unieke werken te ervaren in de duisternis van het park. De hele voorstelling duurt naar verwachting tachtig minuten. Toegang tot Eureka! is gratis.

2 oktober 2022 om 12:30, Dichtbij in het Park (iedere 1e zondag van de maand) – muzikale geheimen van Buitenveldert in het Stadshout Paviljoen Amstel Park     In het voorprogramma jazzpianist Roy Mock en in het hoofdprogramma Amsterdams Flamencokoor Calle Real zij brengt het repertoire van een klein maar beroemd dorpje in de provincie Huelva, genaamd Alosno, met zijn veelbezongen hoofdstraat, de ‘Calle Real’. Lees meer

2 oktober Amstelpark • Building as Being, het collectief van Zoo of the Future gaat samen met Esmee Geerken drie workshops geven waarin ze kijken naar 'paviljoens voor dieren. Kunnen we ook samen met dieren bouwen? Zondag 2 oktober 13.00 – 16.00 Future Floriade Workshop. Ter viering van het 50 jarig bestaan van het Amstelpark t/m 16 oktober 2022. Met o.a. Buiten kunstinstallaties van o.a. Rob Sweere, Rick Abelen, Robbert van der Horst, Mariken Overdijk, ZOOOF en meer.

4 oktober, 12.30, gratis lunchconcert: Sofia Navarro & Ángel Martín del Burgo in de Thomaskerk, Pr. Irenestraat    Sofia Navarro, viool en Ángel Martín del Burgo, piano. Zij brengen een programma met werken van J. S. Bach (1685-1750), Prelude en Fuga in Bes mineur, BWV 867 (1722); C. Debussy (1862-1918), Pour les octaves (uit: Études voor piano, Boek I) (1915); F. Chopin Étude (1810-1849), op. 25, No.5 in E mineur (1837); L. van Beethoven (1770-1827), Sonate voor viool en piano No.6 in A-majeur.

5 oktober Circl, Gustav Mahlerplein 1B, Rondleiding Circl: kijkje achter de schermen    Het paviljoen Circl is een praktijkvoorbeeld van duurzaam en circulair ontwerpen. Op deze rondleiding hoort u in een uur de ervaringen van Circl met circulair bouwen, de verhalen achter de hergebruikte materialen en de werkwijze van het restaurant. De tour wordt gegeven in het Nederlands. Tijd: van 12.00 – 13.00 uur. Aanmelden via de website van Circl.

6 oktober -Het is goed oud(er) worden in Buitenveldert- bijeenkomst van de Werkgroep Ouderenvriendelijk Buitenveldert voor bewoners van Buitenveldert. Tijd: 15- 17 uur, inloop vanaf 14.30 uur en na afloop napraten met een drankje en een hapje. In de Theaterzaal van het Huis van de Wijk, A.J. Ernststraat 112. Toegang: gratis, Georganiseerd door Cisca Griffioen en Ellen van den Bogert. Voor het programma kijk in het pdf.uitnodiging6okt2022Wijkkrant

6 oktober, 19:30 ThomasFilm: Parasite Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36   Ticket bestellen kan hier.

7 oktober 2022, Theaterzaal Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36, Meditatiesessie    T/m 7 oktober kunnen bewoners van Zuidas en geïnteresseerden deelnemen aan een of meer meditatiesessies van de Mindiverse Foundation. De sessies zijn gratis (donatie vrijwillig) en vinden elke vrijdag plaats van 15:00 tot 17:00 uur. Aanmelden is nodig en kan via dit formulier.

tot 8 oktober 2022 in Circl, Mahlerplein 1, tentoonstelling: “Gezien de weersomstandigheden” – Jos Brölmann    Jos Brölmann omschrijft zijn Weathermaps als bijna een soort feestje. De contouren van continenten, landen of regio’s vormen een samenspel met kleuren, vormen, grote en kleinere motieven. Vier de zomer en bekijk het werk van Jos. Lees meer

T/m 16 oktober- de bomen vertellen hun verhaal – in  het Amstelpark in de Orangerie en bij de Koeweide    In het project – de bomen vertellen hun verhaal- staan de bomen van dit stadspark centraal. De bomen, de meeste werden in 1972 aangeplant ter gelegenheid van de Floriade, zijn stille getuigen van de opwarmende aarde. Zij leggen veranderingen vast in hun jaarringen. Het project bestaat uit een LivingLab in de Orangerie waar het jaarringonderzoek van het DendroLab van de Universiteit Wageningen te zien is (donderdag, vrijdag, zondag en op afspraak), de tijdelijke installatie het Parlement van de bomen, gemaakt van bomen uit het Amstelpark (dagelijks toegankelijk) en een speculatieve rechtszaak die in het parlement plaatsvindt op zondag 16 oktober (toegankelijk na aanmelden). De rechtszaak is het laatste evenement van de Shadow Floriade die Zone2Source ter gelegenheid van 50 jarig bestaan van het Amstelpark organiseert. 

17 t/m 22 oktober 2022, Art Camp, kunstkamp voor kinderen in de herfstvakantie, Huize Lydia, Roelof Hartplein 2A    Op het kunstkamp van ART ZUID gaan kinderen 5 dagen lang aan de slag als echte kunstenaars. Ze doen verschillende kunstopdrachten, leren werken met diverse technieken, materialen, vormen en kleuren en maken spelenderwijs kennis met kunst. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar oud. Lees meer: informatie, aanmelden en kosten.

T/m 29 oktober expositie Natural Technology, Welcome to the Symbiocene in de VU ART SCIENCE gallery met een verkenning van nieuwe vormen van samenwerking tussen organismen en technologie, en wil hiermee bijdragen aan een wereld waarin de mens de aarde niet langer domineert, maar samenwerkt met andere soorten als fungi, planten en dieren. Deelnemende kunstenaars: Jelle Korevaar, Tabita Rezaire, Wanda Tuerlinckx en Christiaan Zwanikken.

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW.        Kijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad.

Buitenveldertselaan 29 augustus t/m 16 oktober werkzaamheden de westelijke en oostelijke rijbaan tussen De Boelelaan en de A.J. Ernststraat        En ook aan de kruising van de Buitenveldertselaan en A.J. Ernststraat. De weg is afgesloten voor doorgaand autoverkeer dat de stad in en de stad uit gaat via de Buitenveldertselaan. Auto's tussen De Boelelaan en de Van Nijenrodeweg leiden we om via de Amstelveenseweg of de Van Leijenberghlaan. De Buitenveldertselaan blijft bereikbaar via de ventweg van de Buitenveldertselaan en vanaf de A.J. Ernststraat via Oldenaller. OV -Bussen N84, 461 en 463 worden omgeleid (noordelijke richting) via Van Nijenrodeweg en Gelderlandplein. Lijn N84 wordt (zuidelijke richting) via de Van Nijenrodeweg langs de Amstelveenseweg omgeleid. Bekijk de actuele vertrektijden en omleidingen van het GVB. •De tram rijdt volgens dienstregeling. De tramhalte A.J. Ernststraat blijft bereikbaar via loopschotten. Lees verder

Europaboulevard krijgt nieuw fietspad        Van augustus 2022 tot maart 2023 vernieuwen fietspad en voetpad langs de Europaboulevard tussen station RAI en de Van Boshuizenstraat. Ook wordt het fietspad tussen de keerlus van de tramlijn bij station RAI geasfalteerd. De fietsparkeervakken in de keerlus van de tramlijn wordt vervangen door groen. Deze werkzaamheden vinden plaats van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 16.00 uur. In maart 2023 is het werk klaar.

Parnassusweg groot onderhoud   Werkzaamheden 15 augustus- eind oktober aan de voet- en fietspaden van de Parnassusweg tussen Olympiaplein en Stadionkade. De gemeente werkt in delen: – 15 augustus tot eind oktober: oostzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat; – 15 oktober tot december: westzijde voet- en fietspad Parnassusweg tussen Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat. Lees meer

Start groot onderhoud Wielingenstraat         Van 19 september 2022  tot september 2023 groot onderhoud aan de Wielingenstraat. De straat naast de RAI krijgt een veiligere inrichting en een groener karakter. Tot die tijd gaat de straat een jaar op de schop.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

-Verordening op de stadsdelen en het stadsgebied Amsterdam 2022 Bekijk bericht   

Uitvoeringsregeling subsidie landschapsontwikkeling Amstelscheg Noord-Holland 2022 Bekijk bericht    € 1,9 miljoen beschikbaar voor projecten in de Amstelscheg(16 september 2022). De provincie Noord-Holland stelt de subsidie beschikbaar voor projecten die de natuur en het landschap van de Amstelscheg versterken. https://www.noord-holland.nl/Actueel/Archief/2022/September_2022/1_9_miljoen_beschikbaar_voor_projecten_in_de_Amstelscheg

-Beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022 gemeente Amsterdam, Bekijk bericht   

-Besluit van het DB stadsdeel Zuid tot opheffing, wijziging en aanwijzing  afvalinzamellocaties Kop Zuidas (KK06)Bekijk bericht   

Watervergunning verleend

Voor het verwijderen van kabels en het in open ontgraving aanleggen van mantelbuizen en kabels, dwars door een waterkerend dijklichaam, ter hoogte van Riekerweg 6 1066BT Amsterdam – AGV – WN2022-004123. Watervergunning, Zayo Infrastructure Nederland B.V. V

Voor het aanleggen van glasvezelkabels, ter hoogte van Riekerweg 6 1066BT Amsterdam – AGV – WN2022-004119 voor Relined B.V., Riekerweg 6 in Amsterdam Bekijk bericht   

Voor het verwijderen van kabels en het in open ontgraving aanleggen van een mantelbuis en kabels, dwars door een waterkerend dijklichaam, ter hoogte van Riekerweg 6 1066BT Amsterdam – AGV – WN2022-004122  Watervergunning, T-Mobile Netherlands B.V., Riekerweg 6 in Amsterdam Bekijk bericht   

Aanvraag omgevingsvergunning

*Scheldeplein 1 1078GR Amsterdam bouwen in afwijking van omgevingsvergunning OLO 6674289 en 900 m2 t.h.v. begane grond en kelder als een fitnesruimte te gebruiken (i.p.v. 830 m2) Bekijk bericht   

*Strawinskylaan 1, Amsterdam – het afwijken van bestemmingsplan voor een sportschool Bekijk bericht   

*Kavel 2D – Kenniskwartier Zuidas (AK 5273), Amsterdam – wijzigen verleende vergunning, zaak 10432201 Bekijk bericht   

APV

RVV, 16-09-2022, Gustav Mahlerlaan 153 tm 393, Media Activiteit Politie, Bekijk bericht    Sstremmen Eduard van Beinumstraat 2, 23-9-2022, Eduard van Beinumstraat 4 Bekijk bericht   

TVM/Stremmen, Scheldeplein 1, 27-9-2022, Scheldeplein 1, Bekijk bericht   

Stremmen, De Boelelaan 665-663, 19-09-2022 t/m 18-11-2022, Bekijk bericht   

Object – Fred. Roeskestraat 95 – 23/09/2022 t/m 23/09/2022, Fred. Bekijk bericht   

Object Beethovenstraat 111-117, 27-9-2022 t/m 1-11-2022, Bekijk bericht   

TVM Europaboulevard t.h.v. Nieuwe Herlaer, 27-9-2022 t/m 23-12-2022, Bekijk bericht   

Object, Beatrixpark 1, 28-9-2022 t/m 3-10-2022, Beatrixpark 1, Bekijk bericht   

Omgevingsvergunning geweigerd : IJsbaanpad 115 1076CW Amsterdam wijzigen bestaande aanmeervoorziening met berging, plaatsen  aanmeervoorziening en vervangen van bestaande woonark door een nieuwe Bekijk bericht   

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning : Willem Pijperstraat 67 1077XL , realiseren dakopbouw, wijzigen kozijnen in de voorgevel en maken koekoek aan voorzijde Bekijk bericht   

Verleende evenementenvergunning : Burgerweeshuispad 54, Bekijk bericht   

Verleende omgevingsvergunning : Burgerweeshuispad 259 t/m 287, Amsterdam – het plaatsen van verlichte gevelreclame Bekijk bericht : De Boelelaan 1117, Amsterdam – realiseren dakopbouw op de 8e verdieping van het gebouw Bekijk bericht  : Europaplein 21 1078GS Amsterdam, vernieuwen luchtafvoerkanaal aan achtergevel en de installaties op het dak de aanbouw van de begane grond t.b.v. het restaurant Bekijk bericht.

Lees verder over: Agenda, Algemeen, Beatrixpark, Dok, Inspraak, Kenniskwartier, Kop Zuidas, Kunst & Cultuur, OV, Verkeer, Weekberichten.