Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 39

4 oktober 19.30 – 21.30 Thema-avond BPZ – Hoe beïnvloedt de Noord/Zuidlijn de bereikbaarheid van Zuidas en omringende buurten – in het Atelier van het Huis v/d wijk Buitenveldert, A.J. Ernststraat 112 Vooraf aanmelden via bpz@wocbuitenveldert.nl verzekert u van een plaats.

3 oktober van 07.00- 12.00 uur       Hart & Ziel Bus van NPO Radio 4 op de VU campus      De bus staat bij het Science Café in het O|2 gebouw en is collegevoorzitter Mirjam van Praag de ochtendgast in het NPO Radio 4 programma ‘De Ochtend van 4’. Ze bespreekt de actualiteiten en kiest haar favoriete klassieke muziekstuk. Ook zullen leden van het VU-Orkest aanschuiven tijdens het programma. Er worden stemmen opgehaald voor de Hart & Ziel lijst van Radio 4.

12 oktober 17.00 uur feestelijke onthulling kunstwerk Future Past Glory, Beatrixpark    Een nieuwe verschijning op de speelweide siert het Beatrixpark. Het kunstwerk is van het kunstenaars duo Heringa/ Van Kalsbeek. Hiermee wordt de pioniersvrouw Jakoba Mulder (1900-1988) geëerd. Zij was de eerste vrouwelijke stedenbouwkundige en architect van de gemeente Amsterdam. Bekijk dan alvast de video. De onthulling start om 17:00 uur in het Beatrixpark, ongeveer 100 meter vanaf Restaurant As op de Prinses Irenestraat 19. Wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani onthult het kunstwerk.werk samen met het kunstenaarsduo. Lees meer

Bericht in Het Parool: “APG verhuist van Zuidas naar goedkoper Sloterdijk     Het scheelt APG naar eigen zeggen over de looptijd van het huurcontract van 17 jaar 87 miljoen euro aan huisvestingskosten. De pensioenuitvoerder huurt op dit moment in de Symphony Tower aan de Zuidas. In 2021 verhuizen zij naar Sloterdijk.” Lees meer

Nieuws uit het DB Vervoerregio 20 september
-Tijdelijke buiten gebruik name Amstelveenlijn      Deze zal gedurende meerdere momenten in 2019 plaatsvinden, vanwege werkzaamheden. In de zomer van 2019 en gedurende 5 weekenden wordt lijn 5 wel vervangen door een tijdelijke buslijn.
-Tijdelijke buiten gebruik name ivm bouw Zuidasdok     Het DB stemt in met het voorstel van GVB, om de metro-infrastructuur rond station Amsterdam Zuid tijdens de weekenden in 2019 geheel of gedeeltelijk buiten gebruik te stellen. Dit ivm het project Zuidasdok. Wel zal er in veel gevallen moeten worden overgestapt en zal er sprake zijn van meer reistijd. GVB informeert reizigers tijdig over de werkzaamheden en de alternatieve reismogelijkheden.
Rijksprogramma Slimme & Duurzame Mobiliteit: 5 promotievoorstellen       Dit is onderdeel van het programma ‘Bereikbaarheid van, naar en in de Metropoolregio Amsterdam’ en bestaat specifiek uit de volgende vijf projecten waaronder ‘Werkgeversaanpak Zuidas Bereikbaar’. Lees hier meer nieuws.

Berichten van Amsterdam Zuidas:
Bouw kantoor EMA in beeld      In vijf weken tijd zetten tientallen bouwvakkers verdieping op verdieping. Dat ging zo.
Green Living Lab voor behoud stukje unieke natuur     Op 19 september 2018 nam de raad een motie aan die uitspreekt dat ‘de groenvoorziening van de voormalige Alma-schooltuinen aan de Gustav Mahlerlaan zoveel en zolang als mogelijk behouden dient te blijven’. De raad vraagt de VU om ‘alleen bomen en ander groen te kappen als dat strikt noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het terrein’, opnieuw te inventariseren welke bomen er staan, ‘te evalueren wat voor de ontwikkeling van het terrein gekapt dient te worden en wat behouden kan blijven’ en daarbij ‘een onderscheid te maken tussen de middellange termijn (de komende 5 jaar) en de lange termijn (tot 2030)’. Wordt dus nog vervolgd. Lees meer
-Een gasloze Zuidas, het mag eindelijk        De nationale gaswet is per 1 juli 2018 gemoderniseerd. En dat komt Frans Taselaar, gebiedsregisseur en adviseur energie- en nutsvoorzieningen in Zuidas, heel goed uit. Hij werd altijd flink door gas in de weg gezeten. Letterlijk zelfs. Lees meer
En: praat op 1 oktober mee tijdens de themasessie Amsterdam aardgasvrij die de gemeente organiseert.

Hotel Nhow Amsterdam RAI in het teken van ‘diversiteit’     ‘Een plek waar hedendaagse kunst, design, gastronomie en culturele expressies perfect samengaan.’ Zo’n plek wil het nu al iconische Nhow Amsterdam RAI hotel zijn. Op 26 september 2018 maakte de NH Hotel Group dit bekend.

Nieuwsbrief Green Business Club september 2018 met o.a. acht procent minder voedselverspilling in Zuidas en elektrische Piaggio voor de Voedselbank. 

Hello Zuidas magazine sept-okt 2018 met o.a. een impressie van de herinrichting vm Vijfhoek.

Uit de Nieuwsbrief Algemene Hulpdienst Buitenveldert -oproep      Op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding? Dan wil de AHD graag met u kennismaken om u alles te vertellen over vrijwilligerswerk bij dé hulpdienst voor Buitenveldert. Bel voor een afspraak naar de coördinator: Ma. t/m vr. 9.30 – 12.30 uur Tel: 020-644 7113.
En: 10 en 24 oktober Samen op de duo fiets door de wijk          In samenwerking met de Buitenhof biedt de Algemene Hulpdienst Buitenveldert bewoners van het huis en wijkbewoners een gezellig fietstochtje aan met de duofiets. Vrijwilligers rijden graag met u door de omgeving. Bij mooi weer zal er gereden worden op 10 en 24 oktober. Voor informatie en aanmelden: Tel: 020-6447113

Nieuwsbrief Amsterdam 27 september 2018 editie Zuid met o.a. " Stem op de mooiste boom en veel reacties snorfiets naar rijbaan. Bekijk de online versie.

Kunst en Cultuur

5 oktober 17.15, Sushi & Schubert op de Zuidas in Circl      Het Nederlands Philharmonisch Orkest organiseert een muzikale avond met twee concerten en tussendoor geniet je van sushi!

En 6 oktober, 11.00 – 16.00 uur Weekend Van De Wetenschap: Koek & Soopie    Maak van afval nieuwe spullen in de maakplaats én bouw je eigen wormenhotel! Of doe mee aan de afvalsafari’s.

13 oktober Welkom in Buitenveldert 13.00 – 16.00 uur, Botanische Tuin Zuidas, Van der Boechorststraat 8    Aanmelden bij i.glasbergen@amsterdam.nl. Meer informatie en programma: klik hier.

tot 14 oktober tentoonstelling Birdscore in het Glazenhuis, Amstelpark   BirdScore – een samenwerking tussen kunstenaar Jeroen van Westen (NL) en musicus/kunstenaar Michael. Lees meer

20 – 28 oktober tentoonstelling From trash to treasure, in Circl, Mahlerplein      Eindhoven staat weer in het teken van Design tijdens de Dutch Design Week 2018. We laten je deze hele week zien what design can do door o.a. een expo met vernieuwende kunst en design gemaakt van restmaterialen en een programma met inspirerende, andersdenkende ontwerpers.

23 oktober 12:30-13:00 uur lunchconcert Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36     Met Itzel Mendez Martinez, hobo en Hannah Weisbach ook hobo.
6 november 2018, lunchconcert 12:30-13:00 uur, Juten & Bouw met Eveline Juten, zang en luit Arwen Bouw, barok viool.

Botanische Tuin Zuidas, Van der Boechorststraat 8
* 10 en 31 oktober serie lezingen door Arend Wakker over Australië als deel van het mythische Gondwana (geologisch verleden). 19.30- 20.30. Lees meer
* 31 oktober lezing door Norbert Peeters over het leven van Joseph Dalton Hooker, Victoriaans botanicus van 19:30-20:30.
En: Neem een kijkje in de Japanse tuin. De Botanische tuin Zuidas beschikt als één van de weinige Botanische tuinen in Nederland over een Japanse tuin. De vrijwilligers hebben onder bezielende leiding van Emiko en Miyoko de tuin onlangs opnieuw aangelegd en ingedeeld. Op 1 augustus 2018 is de nieuwe inrichting voltooid. Lees meer

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW
Amsterdam Zuidas Informatiecentrum    Bereikbaar via 0800-5065 (24/7, gratis) of stuur een mail naar contact@zuidas.nl. U kunt er terecht met vragen, klachten, meldingen van overlast en schade. U kunt ook het contactformulier invullen. Het informatiecentrum is in het WTC, in de Centrale hal, Strawinskylaan 59, 1077 XW, Amsterdam. Iedere werkdag geopend van 9.00 – 17.00. Klachten over hinder op straat kunt u ook melden bij stadsdeel Zuid Meldingen Openbare Ruimte.
Klachten over vergunningen van de Omgevingsdienst richt u aan service@odnzkg.nl of bel 023-5678899 of gebruik het klachtenformulier Omgevingsdienst.

Werkzaamheden 2Amsterdam vernieuwbouw september tot half november    Veel geluidsoverlast tussen 12.00 – 14.00 uur op maandag t/m donderdag. De aannemer hoopt half november klaar te zijn met het aanbrengen van de damwanden. Lees meer

Werkzaamheden GVB Europaboulevard/RAI          GVB werkt van maandag 1 oktober 2018 t/m vrijdag 11 januari 2019 aan de tramrails bij station RAI. Er zijn 3 werkgebieden: 1 Drentepark (tramlus, eindpunt Tram 4 -1 oktober t/m 11 januari 2019; 2 Kruispunt Europaboulevard/P-RA I -15 oktober t/m 10 november; 3  Europaboulevard, tussen afrit A10 en P-RAI 22 oktober t/m 25 november. Er wordt gewerkt tussen 07.00 en 19.00 uur en een enkele keer in de nacht. In het weekend van 26 t/m 29 oktober werken wij 24 uur per dag. Het werk kan geluidsoverlast veroorzaken.  https://www.gvb.nl/klantenservice/werk-aan-de-rails vragen en klachten lees het pdf

Bekendmakingen Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg
Besluit aanpassingscoëfficiënten erfpachtcanon en schaduwgrondwaarde,
factoren afkoopinstructie en toeslagpercentages voor het kalenderjaar 2019, gemeente Amsterdam.
Aanvraag evenementenvergunning
Europaplein 20,1078 GZ: voor het houden van een evenement "Valhalla Festival" op 22 december.
Aanvraag exploitatievergunning
Gustav Mahlerplein 20, 1082 MA: voor het exploiteren van een alcoholschenkend horecabedrijf met terras.

Waterschap
Verleende Watervergunning voor het onderkelderen van het onderzoeksgebouw, ter hoogte van De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam – AGV – WN2018-006015.
Verleende Watervergunning voor het graven van vier proefsleuven in de beschermingszone, ter hoogte van Jaagpad 48, 1059 BP Amsterdam – AGV – WN2018-006524.

ODNZKG klik op straatnaam voor documenten en volledige tekst
Wabo, reguliere procedure, aanvraag ontvangen
28-09-2018 09-11-2018  Strawinskylaan, Amsterdam   kappen van 1 boom, onderaan het talud van het fietspad naar de Strawinskylaan (AB 2841).
24-09-2018 06-11-2018  IJsbaanpad 12, Amsterdam  voornemen tot het brandveilig in gebruik nemen van het Olympic Hotel te Amsterdam op de locatie IJsbaanpad 12 te Amsterdam. Aanvrager: Olympic Hotel Vastgoed B.V.
Bouwbesluit 2012, geluidsontheffing – ontheffing verleend
28-09-2018 10-11-2018  Zuidas, kavel C2, Amsterdam  werken buiten de reguliere werktijden (te weten maandag t/m zaterdag voor 7.00 uur en na 19.00 uur en op zon- en feestdagen), voor de periode van dinsdag 2 oktober 2018 van 19:00 uur tot woensdag 3 oktober 7:00 uur. De ontheffing betreft het storten en monoliet afwerken van betonvloeren. Aanvrager: J.P. van Eesteren B.V.

Lees verder over: Algemeen, Beatrixpark, Groen, Water & Lucht, Kunst & Cultuur, Organisatie, OV, Publicaties, RAI, Strawinsky, VU(mc), Weekberichten.