Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 39

Themabijeenkomst Bouwen aan het Dok in 2019, 19.30-21.00 uur, grote theaterzaal, Huis van de Wijk Buitenveldert, A.J. Ernststraat 112    Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via 644 99 36 of mail bpz@wocbuitenveldert.nl en verzekert u van een plaats.

Berichten Zuidas:
*‘Meer groene wandelroutes in Zuidas’       Alle drie maken ze zich hard voor meer groen in Zuidas. Daarom waren Marian Heemskerk, José Apeldoorn en Edgar van Aggelen enthousiast toen ze hoorden dat hun initiatief wordt uitgevoerd: groene, bewegwijzerde wandelroutes door Zuidas. BPZ kan zich goed voorstellen dat bewoners blij zijn dat er een bewegwijzerde groene wandeling komt want ook BPZ wilde die groene Zuidas meer aandacht geven en daarom zijn er al in 2017 samen met de dienst Zuidas groene wandelingen over Zuidas ontwikkeld. Er is ook een app van gemaakt en bekijk de folder hier.

*ARTZUID 2019 ten einde      Helaas, de zesde editie van ARTZUID zit erop. Vier maanden lang vormde deze belevingstentoonstelling een 2,5 km lange wandelroute met meer dan zestig kunstwerken, ook door Zuidas. De volgende editie van ARTZUID is in 2021.

Ter inzage      *Plan voor herontwikkeling Tripolis en MER Verdi ter inzage     T/m woensdag 30 oktober liggen verschillende documenten ter inzage die te maken hebben met de ontwikkeling van Verdi, het gebied tussen de Amstelveenseweg, de Schinkel en De Nieuwe Meer. Lees meer 

Bericht op Duurzaamactueel: “Stadsbiotoop in Zuidas met bioscoop, bowlingbaan, horeca, woningen en kantoren   De gemeente Amsterdam heeft ‘De Puls’ van VORM Ontwikkeling geselecteerd als winnend concept in de selectieprocedure voor een nieuw gebouw op het braakliggende terrein tussen de A10 en de sportvelden van SC Buitenveldert in Zuidas. Het gebouw van ca 56.000 m2 BVO combineert betaalbaar wonen en werken met openbare voorzieningen waaronder een bioscoop en bowlingbaan.”

Culturele Impact”, bericht op Architectenweb.nl door Daan Roggeveen “‘Plan voor Cultuurcampus: nieuw ‘icoon’ op Zuid gaat 300 miljoen euro kosten’ kopte het AD afgelopen week. In dezelfde week lanceerde planoloog Zef Hemel een plan om toeristen die Amsterdam bezoeken naar de Zuidas te trekken met een nieuw museum. Cultuur als trekker voor stedelijke ontwikkeling. Wie werkelijk wil begrijpen hoe culturele gebouwen stedelijke ontwikkeling in gang kunnen zetten, moet een kijkje nemen in Shanghai.” Lees meer

Bericht van GBC over groene daken: “Zuidas gemeente Amsterdam heeft in 2016 samen met GBC Zuidas en Waternet de ambitie uitgesproken om in 2020 25.000 m2 groen dak te hebben gerealiseerd. We zitten nu op zo’n 30% van deze ambitie, dus hebben nog wat vierkante meters te gaan. David van Traa, directeur van Zuidas gemeente Amsterdam, looft dan ook een magnum champagne uit aan de partij die die het komende jaar de meeste vierkante meters groen dak aanlegt. Dus wie trekt volgende zomer de champagne open op een groen dak in Zuidas?” Lees meer

Lijn 25 wordt het nieuwe nummer? En: Wanneer wordt een snelle en overzichtelijke overstap op station Amsterdam Zuid gerealiseerd? Zolang het nieuwe tramstation aan de Arnold Schönberglaan niet gerealiseerd is, wordt de halte Strawinskylaan als begin- en eindhalte gebruikt. De verwachting is dat het project Zuidasdok in het eerste kwartaal 2020 meer duidelijkheid heeft over de planning. Lees meer in de Digitale nieuwsbrief september 2019-1.

Jonge Zuidasser aan het woord “THE ZUIDASSERS: ROMY D’FONSECA       Lees meer 

Nieuwsbrief Vervoerregio   Lees meer over hoe het loopt het met de pilot-wisselfietsen Mahlerplein?

Kunst en Cultuur
5 oktober, 11.00 – 16:00 Weekend van de Wetenschap in Circl, Mahlerplein     Lees meer over
CirclLab zoekt jonge onderzoekers!

6 oktober bomenwandeling Beatrixpark IVN rondleidingen start bij de parkingang Boerenweteringpad Diepenbrockstraat, tegenover de Herman Heijermansweg      Alle wandelingen worden gehouden op zondagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur. De volgende zijn: 3 november, 1 december.

8 oktober 2019, 12:30 uur, lunchconcert, Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36       Michael Jon Bennett Michael Jon Bennett, orgel. Lees meer 

Bekijk hier de agenda oktober van Circl, Mahlerplein     met o.a.YiP Art kijkdagen + veiling 11 okt tot 13 okt. Tachtig topfotografen en aanstormend talent hebben werken gedoneerd voor de Young in Prison (YiP) veiling. Met de opbrengst van de veiling worden creatieve projecten gerealiseerd in jeugdgevangenissen wereldwijd. 13 okt in Circl tussen 16.00- 19.00 uur.

13 oktober, 11.00- 18.00 uur, Pure Markt in het Amstelpark

t/m 10 november Waiting Room – Terike Haapoja & Laura Gustafsson      Terike Haapoja & Laura Gustafsson, Waiting Room het Glazen Huis. Lees meer

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW

Tussen de Amstelveenseweg en de Jachthavenweg verleggen van kabels en leidingen op maandag 30 september wordt gestart op de Amstelveense weg onder het viaduct. In 5 nachten worden kabelgoten en buizen gelegd en overdag trekken ze hier kabels en leidingen door. In de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 oktober wordt het fietspad, aan de westkant, afgesloten. In de week van 7 oktober worden er op het Piet Kranenbergpad vergelijkbare werkzaamheden uitgevoerd. Op maandag 7 en dinsdag 8 ‘s nachts. Verder overdag. Gedurende de werkzaamheden blijven voet- en fietspad toegankelijk. Vanaf 14 oktober wordt er op werkdagen tussen 07.00 u en 17.00 u onder het viaduct bij de Jachthavenweg gewerkt. Hier worden kabelbuizen met een “gestuurde boring” ondergronds aangebracht om de bomen aan de noordkant van de weg niet te beschadigen. Deze werkzaamheden duren ca. verwachting 2 weken. De onderdoorgang is momenteel al gesloten maar het is ook de vraag of het mogelijk blijft om het pad langs het talud gedurende deze periode begaanbaar te houden. Als Zuidplus klaar is met het verleggen van kabels en leidingen komen de aannemers terug om kabels en leidingen aan te sluiten. HINDER Voor de werkzaamheden wordt een hoogwerker een een mobiele graafmachine gebruikt en bij de Jachthavenweg een installatie voor de ondergrondse boring. Er wordt beperkte geluidshinder verwacht en mogelijk hinder van een tijdelijke afsluiting van rijbaan, fiets- of voetpad. Bron: Bericht op VWZ en lees meer.

* A10 Zuid dicht, geen treinverkeer stations Zuid én RAI        Vanaf donderdagavond 31 oktober 22:00 uur is de A10 Zuid aan de zuidzijde afgesloten tot maandagochtend 4 november 05:00 uur. Dus: Kom in die periode niet per trein of auto naar door Zuidas. Al het verkeer wordt omgeleid via de A5 en de A9. Kijk op van A naar Beter of de NS-reisplanner voor de trein. De meeste reisplanners zijn nu nog niet beschikbaar/bijgewerkt. Zuidplus zal op vrijdag 1 november t/m zondag 3 november alsnog het eerste betonnen dek ten behoeve van de nieuwe reizigerstunnel bij station Amsterdam Zuid inschuiven. We roepen dan ook op om het Zuidasgebied en het wegennet rondom Amsterdam op deze dag, als het kan, te mijden!!!!!  Lees meer
Het eerste bericht over de verkeerssituatie en verwachte hinder treft u hier op de website van Zuidas.

Uitbreiding hal 5 RAI duurt t/m begin 2020

Herinrichting openbare ruimte 2Amsterdam     Langs de Eduard van Beinumstraat worden tussen 21 oktober en 8 november damwanden aangebracht. Dit werk duurt ca. 10 dagen. Op beide locaties worden de damwanden de grond in getrild. Dit brengt geluids- en trillingsoverlast met zich mee tussen 10.00 en 14.00 uur. Lees meer

Werkzaamheden in De Domenico Scarlattilaan en de Tommaso Albinonistraat ivm nieuwe inrichting. Die duurt t/m maart 2020. Het deel van de D. Scarlattilaan vanaf de A. Vivaldistraat tot aan EMA is vanaf begin november 2019 gereed. De werkzaamheden rondom het Van der Valkhotel starten vanaf december.  Autoverkeer ondervindt geen hinder. Lees meer

T/m januari 2020 werkzaamheden Strawinskypad        

Renovatie Station RAI t/m eind dec. 2019     De fietsenstalling heeft 500 parkeerplaatsen, dit wordt uitgebreid naar 1.850 plaatsen. Naar verwachting gaat in oktober 2019 de fietsenstalling weer open. In de omgeving van het station zijn extra fietsparkeerplekken gemaakt.

Bekendmakingen Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg
Waterschap
           *Genomen Maatwerkbesluit grondwaterlozing voor het verleggen van de bestaande gastransportleiding W-534-01, t.h.v. Burgerweeshuispad 111, 1076 ES Amsterdam – AGV – WN2019-006140.

ODNZKG
Wabo, reguliere procedure, aanvraag ontvangen
zie overzicht 
25-09-2019 06-11-2019 Europaplein 22, Amsterdam     plaatsen van een reclamebord aan de buitenzijde van de Beachbar op de kadastrale locatie A 12481 te Amsterdam. Aanvrager: Zuid B.V.
20-09-2019 01-11-2019  Parnassusweg, Amsterdam   verbouwen van een bestaande brug langs de Parnassusweg en de aanleg van een helling naar de brug.
Wabo, reguliere procedure, beslistermijn verlengd zie overzicht
27-09-2019 08-11-2019  Gustav Mahlerlaan 149, 151, 397 en 399 (AK 4407), Amsterdam    plaatsen van 4 uithangborden t.b.v. reclame aan de gevel. Aanvrager: Gingko Biloba B.V.
27-09-2019 08-11-2019  Europaboulevard 2 B, Amsterdam     plaatsen van een reclame-uiting op de gevel van het RAI hotel. Aanvrager: Nhow Amsterdam B.V.
Wabo, reguliere procedure, besluit verklaring vergunningvrij zie overzicht
26-09-2019 07-11-2019 Barbara Strozzilaan 201, Amsterdam   besluit (Omgevingsvergunningvrije activiteit) voor het veranderen van de indeling van het gebouw. Aanvrager: Spaces Zuid-As B.V.
Bouwbesluit 2012, geluidsontheffing – ontheffing verleend zie overzicht
27-09-2019 08-11-2019  Station Amsterdam Zuid, thv toekomstige Brittenpassage, Amsterdam     werken buiten de reguliere werktijden (te weten maandag t/m zaterdag voor 7.00 uur en na 19.00 uur en op zon- en feestdagen) voor de periode: vrijdagavond 1 november 2019 om 19:00 uur tot aan maandagochtend 4 november 2019 06:00 uur. De ontheffing heeft betrekking op: het uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van het project Zuidasdok (Brittenpassage). Aanvrager: ZuidPlus V.O.F.

Lees verder over: Beatrixpark, Dok, Groen, Water & Lucht, Inspraak, Kunst & Cultuur, Organisatie, OV, Publicaties, RAI, Ravel, Strawinsky, Thema-avonden, Verkeer, Vivaldi, VU(mc), Weekberichten.