Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Weekbericht 6

Thema avond BPZ   16 februari  Leegstaand kantoor inspireert studenten Academie voor Bouwkunst

Tracy Metz en Cisca Griffioen deden al verslag van de ideeën die jonge architecten van de Academie van Bouwkunst presenteerden in het gebouw Winterthur. De studenten kregen de opdracht om het leegstaande kantoor aan de Prinses Irenestraat, een betekenisvol element te laten worden in en voor de buurt. Voor een week veranderde Winterthur in een ware broedplaats van creatievelingen want het souterrain werd in gebruik genomen als atelier, kantine, en tentoonstellingsruimte. En geregeld trokken ze de buurt in. Het experimentele onderzoek naar hergebruik van gebouwen waarbij de sociale context uitgangspunt kan zijn, leverde verrassende ideeën op.

Bruno Doedens, gastdocent aan de academie voor Bouwkunst en studenten laten deze avond zien tot welke ideeën Winterthur inspireerde: markt annex restaurant, een golfbaan of stilteruimte en meer. In de resultaten is het antwoord op de vraag terug te vinden: hoe kan een gebouw voor de buurt weer tot leven gebracht worden. Na de presentaties is er gelegenheid voor discussie. U bent welkom om 19.30 uur, in MFC Het Binnenhof A.J. Ernststraat 112 (ingang aan het schoolplein).
 

Bekendmakingen

 Agenda van de Raadscommissie voor Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit

Uitnodiging voor de openbare vergadering van de commissie Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit

op donderdag 9 februari 2012, aanvang: 09:00 tot 12:30 uur en eventueel vanaf 19:30 uur tot 22:30 uur, locatie: Rooszaal 0239, Stadhuis

LET OP: AGENDAPUNTEN 15 EN 16 ZIJN UITGESTELD. DE PUNTEN KOMEN 8 MAART 2012 OP DE AGENDA.

 

Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning 1.2.2012

Claude Debussylaan 191-193, 183-185,195-197,203-205 – 313313, opsplitsen 4 appartementen (24-01-2012)

Aanvraag evenementenvergunningen 3.2.12 bij stadsdeel Zuid

Gustav Mahlerplein 90, 1082 MA: voor het houden van een hardloop evenement “Zuidas Run 2012” op 10 juni 2012 van 10:00 uur tot 18:00 uur. Dossiernummer 32-377564.

De bovengenoemde aanvragen met bijbehorende stukken liggen vanaf  6 februari 2012 gedurende twee weken tijdens de openingstijden ter inzage bij onze informatiecentra.

Gedurende genoemde periode kunt u uw zienswijze met betrekking tot deze aanvragen schriftelijk kenbaar maken. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen aan het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Zuid, Postbus 74019, 1070 BA Amsterdam.

 

 

Bestuurlijk besluit Zuidas uitgesteld

Het Bestuurlijk Besluit over Zuidas is nog niet genomen, zo meldde FTM op haar website. De persconferentie met minister Schultz zou een week zijn uitgesteld.

Het Parool schreef eerder dat een akkoord over de financiering op korte termijn “binnen handbereik” was. Een maand eerder zou volgens de krant een “beslissend overleg” met minister Melanie Schultz (infrastructuur) en de Amsterdamse wethouders Maarten van Poelgeest (ruimtelijke ordening) en Eric Wiebes (Verkeer) zijn uitgesteld omdat “er geen zicht was op overeenstemming”
Van een eerder tekort van vierhonderd miljoen euro resteerde toen nog honderd miljoen, aldus het Parool. De kosten zitten voornamelijk in het ondergronds brengen van de snelweg A10 over een lengte van 1200 meter waardoor er ruimte vrijkomt voor kantoren, winkels en parkeergarages.
Volgens Frederijk Haentjes van het projectbureau Zuidas “schrijft het Parool niet altijd de waarheid”. Het klopt het dat er donderdag overleg heeft plaatsgehad, maar zijn volgens Haentjes er geen besluiten genomen. “we zijn al enige tijd met het Rijk in overleg en dat gaat nog wel even duren”. Haentjes kan geen uitspraken doen over de termijn waarin het Bestuurlijk Besluit definitief vast staat en openbaar kan worden gemaakt.

Bronnen dicht bij het overleg melden FTM dat er donderdag “constructief overleg” heeft plaatsgevonden waarbij de laatste details over de financiële risico’s zijn uitgewerkt en dat de persconferentie met minister Schultz een week is uitgesteld. Haentjes wilde daar geen commentaar op geven, aldus FTM.

 

Gerrit Rietveld Academie ontwerpt eigen nieuwbouw

Op 1 februari 2012 meldde EZPress: Onder het motto Gerrit&Willem Do-It-Yourselfzijn de Gerrit Rietveld Academie en het (Willem) Sandberg Instituut uit Amsterdam begonnen met het ontwerp van een nieuw gebouw, ontworpen door de academie zelf. Het College van Bestuur is er van overtuigd dat het talent dat aanwezig is in de academiegemeenschap de beste basis biedt om een gebouw te realiseren dat past bij het kunstvakonderwijs van de toekomst. Ruimtegebrek èn de wens om alle onderwijsactiviteiten op één plaats samen te brengen, zijn aanleiding geweest voor het vooruitstrevende nieuwbouwproject. Studenten, docenten en alumni werden uitgenodigd om teams te vormen en met een ontwerpvoorstel te komen. Op donderdag 26 januari jl. hebben een vakjury en de voltallige Rietveld gemeenschap unaniem het winnende ontwerp gekozen. Het winnende team FedLev bestaat uit twee docenten (tevens alumni) en twee studenten van de academie. Het ontwerp voor het derde gebouw aan de Amsterdamse Fred. Roeskestraat wordt de komende maanden uitgewerkt. Het streven is het gebouw in september 2014 in gebruik te nemen. Zo schrijven Gerrit en Willem hun eigen geschiedenis.

 

Valentijnsdag 11 februari op de Zuidas, Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36

“Young Professionals nemen senioren op date”. Dit jaar ontmoeten senioren en Young Professionals elkaar op zaterdagmiddag 11 februari. Het programma is als volgt:

•    12.00 uur : Kennismaking en lunch in de Thomaskerk ()

•    13.45 uur : Middagprogramma per koppel

•    16.30 uur : Borrel + pubquiz WTCafé de Blauwe Engel; Strawinskylaan 143 (in het WTC gebouw)

Aanmelden kan via e-mail: valentijnsdag@zingevingzuidas.nl of via telefoonnummer: 06-41187022.

 

 

Lees verder over: Weekberichten.