Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

weekbericht 7

Voorkeurslocaties Erotisch centrum bekend; 2 in Zuid en 1 in Noord        In Zuid zijn de bewoners in de RAIbuurt niet positief, BPZ evenmin en de bewoners van de Mirandabuurt en de vrienden van het Beatrixpark ook al niet. BPZ vindt dit echt een heilloze onderneming. De prostitutie verdwijnt niet van de Wallen en de ellende in de buitenwijken neemt toe. Handhaven van bestaande regels zou al een stuk helpen.
Over dit onderwerp was zaterdagavond in Nieuwsuur Claudia van Zanten (VVD) van de stadsdeelcommissie Amsterdam Zuid aan het woord en sprak zich ook tegen uit. Niet in een woonwijk. Herbekijk het item hier vanaf 22.56 min. 
Meer in de media: Lees hier het bericht in Het Parool. En het Bericht op At5 Buurt niet blij met mogelijke komst erotisch centrum: "Het is zó absurd" 17 februari 2023, 16.59 uur· Aangepast 15.20 uur · Buurtbewoners in Zuid zitten niet te wachten op de komst van een erotisch centrum. De gemeente heeft twee voorkeurslocaties aangewezen in de buurt van de RAI. Een derde optie is midden op de NDSM-werf in Noord. En ook daar staan ze niet te juichen. Niet één, maar twee locaties in de omgeving van de RAI zijn aangewezen.
Reactie van Vrienden van Het Beatrixpark: "De Gemeente Amsterdam wil een megalomaan sekscentrum bouwen bij de RAI. Megaslecht nieuws dus. Dit betekent een enorme toename van fout toerisme en criminaliteit in de buurt, 800 extra autoritjes en bezette parkeerplaat………….. wordt zo naar onze kinderrijke buurt verplaatst. Onze wijk staat vol basis- en middelbare scholen, heeft gemoedelijke buurthoreca en een fijne, veilige woonsfeer. Voor hoe lang? In alle sekswerkergebieden neemt criminaliteit sterk toe. Dat mag echt niet gebeuren.
Kijk op: Petities.nl met de oproep "Open geen erotisch centrum in Amsterdam Zuid. De problemen verschuiven naar (kindvriendelijke) woonwijken is zeer onwenselijk. Bewoners en bezoekers zullen zich onveilig voelen en overlast ervaren."
Bekijk ook Petitie 2: AVAAZ.org petitie tegen komst “Erotisch Centrum voor 100 sekswerkers op de Europaboulevard bij de RAI in Zuid. Dus middenin een woonwijk vol lagere en middelbare scholen. De sekswerkers zelf zijn mordicus tegen dit bespottelijke plan en willen in het centrum blijven.
Publicatie van het collegebesluit over 3 lokaties voor erotisch centrum in Amsterdam is hieronder uitvoerig weergegeven. Omdat wij, net als andere bewonersverenigingen RAIbuurten, een WOBverzoek hadden ingediend, ontvingen wij het volgende bericht:” Graag informeren wij u, (………) heeft gepubliceerd. Uitkomst locatieonderzoek Erotisch Centrum Amsterdam “Alles overwegende kiest het college drie voorkeurslocaties voor het EC, te weten (in willekeurige volgorde) de locaties De Groene Zoom en Europaboulevard in gebied Zuid/RAI in stadsdeel Zuid en de locatie Docklandsplot in NDSM-werf Oost in stadsdeel Noord. ”In de raadsbrief worden dit besluit en de vervolgstappen toegelicht. Ook de locatieonderzoeken zijn beschikbaar. Het persbericht, de raadsbrief en de rapporten zijn te vinden  op de website www.amsterdam.nl/erotischcentrum   Vragen of oprmerkingen stuurt u aan erotischcentrum@amsterdam.nl. En: Uit de dagmail raadscommissie AZ 17.2 .2023: Op verzoek van het college treft u de raadsinformatiebrief waarmee u geïnformeerd wordt over de uitkomsten van het locatieonderzoek Erotisch Centrum. Bij de raadsinformatiebrief horen de volgende bijlagen: de artist impression, een verdiepend locatie onderzoek, het onderzoek naar sociaal maatschappelijk impact van een erotisch centrum op buurten, het advies van de politie over locaties erotisch centrum en het inpassingsonderzoek erotisch centrum negen locaties.”

Berichten van Zuidas:

"Bouw vijfde dakdeel Brittenpassage gestart    De voorbereiding voor de bouw van het vijfde dakdeel voor de nieuwe reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid, de Brittenpassage, is gestart. We bouwen nu de bekisting waar we in het voorjaar 2023 het beton voor het nieuwe dakdeel in storten.

Oplevering Tripolis-Park staat voor de deur    Tripolis-Park nadert na ruim 2,5 jaar zijn oplevering. Hoofdhuurder Uber betrekt spoedig een van de drie torens en een deel van het nieuwe gebouw – de ‘liggende’ wolkenkrabber. Eind 2023 volgt advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

Regels voor gevelreclame Zuidas overzichtelijker   De regels voor gevelreclame in Zuidas gaan wijzigen, zodat ze meer in lijn komen met de algemeen geldende regels in Amsterdam. Er ligt hiervoor een ontwerp wijzigingsbesluit ter inzage, van 16 februari t/m 29 maart 2023. Het ‘Ontwerp Wijzigingsbesluit Welstandsnota De Schoonheid van Amsterdam is digitaal te vinden via de inspraakpagina van de gemeente Amsterdam en in onze bibliotheek. Een fysieke versie vindt u bij het stasdsloket Stadhuis en bij stadsdeelkantoor Zuid. U kunt online reageren via Reageer online."

De wijkgids Buitenveldert/Zuidas zie pdf.BN Wijkgids_Zuidas_2023.

Nieuws 14 februari uit Amsterdam Zuid    Teller laat meer fietsers voor rood licht stoppen   In Amsterdam fietst een kwart van de fietsers door rood. Daarom komt in Zuid de eerste ‘gestopt-voor-rood-teller’ van de stad. Zodat meer mensen … en Subsidie voor eenmalige kunst- en cultuurprojecten in Zuid weer van start   Professionele kunstenaars en kunstinstellingen kunnen van t/m 31 maart subsidie aanvragen voor eenmalige kunst– en cultuur.

Gregory Edelenbos gaat als stadsdeelraadslid van GroenLinks over de Zuidas. In Goed Ingelichte Kring vertelt hij over zijn ideeën voor de omgeving. Beluister het hier.

22 februari 19.00 vergadering Stadsdeelcommissievergadering Locatie: Cullinanplein 1 (CC Amstel) met op de agenda adviesaanvragen wijzigingsbesluit Welstandsnota en voorontwerpwijziging Omgevingsplan Amsterdam Bekijk de agenda hier.

22 februari, 9.00 uur Raadscommissie Woningbouw en Volkshuisvesting, Willem Kraanzaal (commissiezaal)     Bekijk de agenda hier. Geen Zuidas onderwerpen.

22 februari, 13.30 Raadscommissie Ruimtelijke ordening, Willem Kraanzaal (commissiezaal) Bekijk de agenda hier.  Bij RO TKNlijst 10 erfpacht grondprijsbepaling voor bestaande erfpachtrechten.

22 februari 19.30 Raadscommissie Stadsontwikkeling Willem Kraanzaal (commissiezaalGeen Zuidas punten.

23 februari 9.00  Raadscommissie Duurzaamheid en Circulaire economie  Willem Kraanzaal (commissiezaal)

23 februari Raadscommissie Mobiliteit, Openbare ruimte en Water Willem Kraanzaal (commissiezaal Bekijk de agenda hier.

 

KUNST & CULTUUR

* Iedere donderdag van 9.00- 16.00 uur Zuidasmarkt op het Gershwinplein

* Om de week op vrijdag 16:00 Zuidas Today Talkshow op Youtube of hier.

Hele maand februari 1 + 1 gratis met het bonnenboekje. Op Zuidas doen VU Griffioen en VU Rialto mee. 

VU Griffioen, Boelelaan 1111, in het VU NU gebouw, 1081 HV Amsterdam  Locatie voor kunst- en cultuur, zoals bioscopen, theaters en concertzalen. Bekijk hier de agenda

21 februari, 12.30 uur, Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36.   De dominee in gesprek met Eline Kik, directeur van Green Business Club Nederland en Dirk Sijmons, zoon van de architect en schatbewaarder van De Thomas, over liefde voor duurzaamheid. Meer informatie vind je hier

23 februari | Rialto VU VU Pride: Queer in God's Image en meetup expat cinema. Rialto Vu presenteert een avond met drie gerestaureerde mystieke films uit eind jaren 60, begin jaren 70, van de Chileense cultregisseur Alejandro Jodorowsky: El Topo, The Holy Mountain en Fando y Lis. Meer info en tickets op Rialto VU.

25 februari 20.00 Thomaskerk, Pr. Irenestraat 36.    Concertgebouw Chamber Orchestra   UPDATE: In plaats van de try-out geeft het kamerorkest een benefietconcert voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Koop een ticket en steun de slachtoffers. We bieden drie ticketsoorten aan: € 45,00, € 30,00 en € 15,00. De volledige opbrengst komt ten goede aan giro 555. info & tickets Op het programma staan W.A. Mozart – Divertimento in Bes, KV 137; F. Chopin – Pianoconcert nr. 2, Op. 21; P.I. Tchaikovsky – Souvenir de Florence, Op. 70 arr. Michael Waterman. Voor dit concert kunt u kaarten bestellen via het ticketkantoor.

28 februari, 12.30 gratis lunchconcert: Harmen Trimp: tweewekelijks is er een gratis lunchconcert in De Thomas. Pr. Irenestraat 36       Klassieke muziek, elke keer door een ander ensemble of muzikant. U bent welkom vanaf 12:00. Johann Sebastian Bach (1685-1750) Allegro. (Uit: Concert voor clavecimbel, strijkers en basso continue BWV 1054, transcriptie door Bernard Winsemius).

2 maart 19.30 ThomasFilm: After Life een indrukwekkende Japanse fim.  Wat neem je mee naar de hemel? In het voorportaal van het hiernamaals moeten overledenen hun meest dierbare herinnering formuleren. Hirokazu Kore-eda, van oorsprong documentairemaker, heeft uit tal van zijn straatinterviews twaalf verhalen gekozen: zowel mensen die hun eigen verhaal vertellen als acteurs die waargebeurde levensverhalen navertellen. Bestel tickets.

5 maart 14.30 uur gratis concert Botanische Tuin Zuidas, Van der Boechorststraat 8 Amsterdam (achter de VU)   Iedere eerste zondag van de maand organiseert Stichting Dichtbij gratis concerten in de Botanische Tuin Zuidas. Van november t/m april kun je genieten van bijzondere, uiteenlopende muziekoptredens, omringd door bloeiende sinaasappelbomen, met een drankje na. Het komende concert wordt een middag met Keltische muziek. Onder de naam Birds Come To Listen speelt dit trio Ierse traditionals; jigs en reels van nu en ver terug in het verleden. 

AkzoNobel Art space met de tentoonstelling All Eyes, maandag-vrijdag 09.00-18.00, Christian Neefestraat 2, 1077 WW Amsterdam  Lees meer

Vanaf januari 2023, expositie Double Dutch op de tweede en derde verdieping in de Nieuwe Rechtbank Parnassusweg 280.  In deze wisseltentoonstelling is werk te zien van fotografe Ansje Visser. In haar werk is zij op zoek naar rust, ruimte, vrijheid, verstilling en sfeer.

T/m 15 april 2023 VU Artscience gallery De Boelelaan 1111 open dinsdag t/m zaterdag van 12.00 – 18.00 met de tentoonstelling SOME BODY. Het is de derde tentoonstelling in VU ART SCIENCE gallery. De grenzen en functies van het lichaam in onze gedigitaliseerde wereld worden onderzocht. Lees meer

T/m 2 juni 2023 tentoonstelling Deciphering the Artist’s Mind in de ABN AMRO Kunstruimte op de Zuidas   Er worden recente aanwinsten van jong en aankomend talent getoond in samenhang met enkele oudere werken uit de ABN AMRO Kunstcollectie. De titel van de nieuwe collectiepresentatie – naar een werk van Berend Strik – staat symbool voor de fascinatie die kunstwerken kunnen oproepen. Met kunstwerken van: Kenneth Aidoo, René Daniëls, Charlotte Dumas, Meschac Gaba, Daan van Golden. Lees meer

19 mei t/m 24 september Street Power op ARTZUID 2023        Beeldend kunstenaar Jasper Krabbé (Amsterdam 1970) is de curator van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID 2023, die van plaatsvindt op de Apollolaan en Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Lees meer

 

WERK AAN DE WEG – SPOOR – NIEUWBOUW

Kijk hier voor wegwerkzaamheden in hele stad. Voor actuele omleidingen GVB kijk hier

Van 27 februari tot begin mei is de lift station RAI naar spoor 3 en 4 buiten dienst. ProRail gaat op dat station de liftinstallatie naar spoor 3 en 4 vervangen. Dit is nodig omdat de levensduur van de liftinstallatie bijna ten einde is. Die perrons blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar via de (rol)trappen. De lift op spoor 1-2 op station Amsterdam RAI is wel gewoon bereikbaar. Lees meer

Strawinskylaan >  (afsluiting) voor verkeer 13 februari – 4 maart Lees verder  “We verbreden beide tramperrons bij de tramhalte Station Zuid op de Strawinskylaan zodat er meer ruimte komt voor reizigers. Van maandag 13 februari t/m vrijdag 3 maart werken we aan het zuidelijk perron van de Strawinskylaan. We sluiten de Strawinskylaan in de richting van de Beethovenstraat 3 weken volledig af voor doorgaand verkeer tussen de Eduard van Beinumstraat en de inrit van de parkeergarage van het WTC. We leiden doorgaand verkeer om via de De Boelelaan. Ook bussen rijden een aangepaste route.

GVB: Omleiding: Werkzaamheden zuidelijke rijbaan Strawinskylaan, 13 februari 01:00 – 4 maart 05:00  Lijnen   • 15 Station Sloterdijk – Station Zuid •    62 Station Lelylaan – Amstelstation •      65 KNSM Eiland – Station Zuid. De bussen rijden een aangepaste route en haltes op de Strawinskylaan vervallen. –Tram 25 (t/m 7 maart) rijdt in deze periode met één tramstel. Tram 25 gaat in de spits (7.30 – 9.00 uur en 16.00 – 18.00 uur) van maandag t/m vrijdag vaker rijden. -Tram 5 (t/m 7 maart) rijdt in de ochtendspits (7.30 – 9.00 uur) maandag t/m vrijdag minder frequent. Lees meer

Tot in mei damwanden aanbrengen bij station Amsterdam Zuid kan geluidsoverlast geven    Bij station Amsterdam Zuid brengen we tot in mei 2023 damwanden en funderingspalen de grond in. Dit om te kunnen bouwen aan de tweede reizigerstunnel en aan de vernieuwing van de huidige Minervapassage. Het werk zorgt af en toe voor hinder. Lees meer

Augustus 2023: 8 dagen afsluiting A4 en A10 Zuid      Van zaterdagavond 5 tot maandagochtend 14 augustus 2023 zijn de A4 en A10 Zuid dicht van knooppunt Badhoevedorp tot oprit S109 RAI vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. in deze periode zullen er wederom grote stappen gezet worden voor de realisatie van de nieuwe stationspassage, de zg. Brittenpassage. Ter hoogte van station Amsterdam Zuid verwijderen we tijdelijk de snelweg en een deel van het treinspoor om twee dakdelen op zijn plaats te schuiven.

Aanleg Hogelandplein in Kop Zuidas van start begin augustus 2023 gereed     De aanleg van het Hogelandplein, in de buurt Kop Zuidas, ging op vrijdag 27 januari 2023 van start. Dat geeft uiteraard wat overlast, maar over ongeveer een halfjaar, dan heeft de buurt een gezellig groen buurtplein. Met ruimte voor stromend water.

Tot september 2023 groot onderhoud aan de Wielingenstraat. De straat naast de RAI krijgt een veiligere inrichting en een groener karakter. Van 26 september 2022 t/m april 2023 rijdt autoverkeer door de Wielingenstraat richting het Scheldeplein via een omleiding. Richting Diepenbrockstraat rijden auto's door de Wielingenstraat over een tijdelijke rijbaan. Vanaf 20 februari starten we bij de brug ter hoogte van de Herman Heijermansweg met de aanleg van de nieuwe bestrating, en werken zo naar de Scheldestraat toe.

BEKENDMAKINGEN: Rijk, gemeente, stadsdeel, vervoerregio, provincie, waterschap, odnzkg 

Kandidatenlijsten waterschapsverkiezingen hoogheemraadschap van Rijnland 2023 Bekijk bericht   

Watervergunning: Mededeling voor het verwijderen van gezonken vaartuigen aan Zuider Amstelkanaal/ Prinses Margrietstraat 5 te Amsterdam Bekijk bericht   

Melding Vuurwerk – De Boelelaan 50, Amsterdam Bekijk bericht     was op 11 februari 2023 tussen 14.30 uur en 15.30 uur. Melder: Caffero GmbH Ontvangstdatum melding: 8 februari 2023 Zaaknummer: 11849640

Verleend aanleg belanghebbenden parkeerplaats

Prinses Irenestraat 40  Bekijk bericht   

Aanvraag ligplaatsvergunning woonboot 

Boeierspad 15 Bekijk bericht   

Verlengen beslistermijn

– Henriëtte Bosmansstraat 46 1077XJ Amsterdam realiseren van een kelder met wolfskuil, realiseren aanbouw, realiseren garage, vervangen kozijnen, het realiseren van..Bekijk bericht   

– Pijperstraat 60 1077XM Amsterdam, veranderen en vergroten gebouw met dakopbouw en dakterras, dichtzetten van balkon derde bouwlaag, het veranderen en…Bekijk bericht   

Verleende exploitatievergunning horecabedrijf

– De Boelelaan 1105 in AMSTERDAM Bekijk bericht   

– Europaplein 59 in Amsterdam Bekijk bericht   

Geweigerd exploitatievergunning horecabedrijf

– Scheldeplein 4 in AMSTERDAM Bekijk bericht   

Omgevingsvergunning verleend

– Amstelpark 18 1083HZ Amsterdam gedeeltelijk veranderen/vernieuwen brug 838 in Amstelpark Bekijk bericht   

– Amstelveenseweg 968 1081JR Amsterdam realiseren extra bouwlaag t.b.v. ondergelegen woning en legaliseren niet vergunningsvrije aanbouw op de begane …….Bekijk bericht   

– Strawinskylaan 4111, – dichtzetten sparingen en vervangen panelen 3e verdi Bekijk bericht   

APV

TVM, (Filmwerkzaamheden) Barbara Strozzilaan 300, 21-02-2023, Bekijk bericht   

RVV – Rosy Wertheimstraat 58 – 27/02/2023, Bekijk bericht   

RVV-object/ Amstelpark 13/ 13-02-2023 t/m 24-02-2023, Bekijk bericht   

Objecten, Anton Verheijstraat 3, 15-02-2023 t/m 31-3-2023, Bekijk bericht   

Stremmen, De Boelelaan 1117 t/m 1119, 4-3-2023+11-03-23+18-03-23+25-03-23, Bekijk bericht   

Lees verder over: Agenda, Groen, Water & Lucht, Inspraak, Kunst & Cultuur, OV, RAI, Strawinsky, Verkeer, Voorzieningen, Weekberichten.