Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Wordt 2013 ook voor Zuidas een feestjaar

Voor Amsterdam wordt 2013 een feestelijk jaar: het Rijkmuseum gaat na vele jaren renovatie eindelijk weer open op 13 april, het Concertgebouw en het gelijknamige orkest bestaan 125 jaar, het van Gogh museum is dan weer gerestaureerd. Artis bestaat 175 jaar, de Hortus Botanicus 325 jaar, en de grachten liefst 400 jaar.
Er is op het internet al een agenda te vinden voor de evenementen die plaats zullen vinden, elke maand tenminste één. Gaat Zuidas ook meedoen met de feestelijkheden? Een blik op het voorlopige programma laat zien dat Art Zuid zich ook in 2013 tot in Zuidas zal uitstrekken, zodat veel mensen via deze fraaie kunstmanifestatie een goede indruk kunnen krijgen van deze toch nog vreemde wijk en de overgang van Amsterdam Zuid naar Zuidas. Het is immers de bedoeling dat er een geleidelijke overgang tussen beide wijken gecreëerd wordt. In oktober 2013 wordt extra aandacht besteed aan het plan Berlage, het uitbreidingsplan van de stad naar het Zuiden in de jaren dertig. Dat heeft o.a. de Rivierenbuurt opgeleverd. Wellicht biedt dit een mooie kans aan Zuidas om de overgang van het plan Berlage naar Zuidas extra in het zonnetje te zetten?

Het programma voor 2013 is nog voorlopig, dus De Dienst Zuidas kan nog van alles ondernemen om het jubileumjaar uit te buiten voor meer bekendheid voor Zuidas. Maar daarnaast zal er veel werk verzet moeten worden om over 20 jaar een echt feest te kunnen vieren zonder bouwputten. Dit zal dus nog heel lang duren, de bouwactiviteiten lopen door de crisis vertraging op. Maar er zijn ook lichtpuntjes: de bouw van de 36 terraswoningen in het plan Op Zuid is inmiddels gestart. Het Miles gebouw is klaar en er zullen nog meer woningen gebouwd worden. Dat lijkt ook wel nuttig, de behoefte aan nieuwe kantoren lijkt wel definitief minder geworden. Al zijn er natuurlijk de langlopende afspraken met AKZO NOBEL en STIBBE voor panden in het deelgebied Beethoven. Ook het Beatrixpark viert eind mei zijn 75-jarig bestaan, alle reden om aandacht aan deze groene long voor onze omgeving te geven.

Om Zuidas tot een succes te maken is betrokkenheid en constructieve inbreng en kritiek van bewoners en gebruikers van grote betekenis. Het zijn kleine stapjes, maar het blijft belangrijk om de plannenmakers te wijzen op aspecten van leefbaarheid voor bewoners, niet alleen voor als alles klaar is, maar zeker ook tijdens de zeer langdurige werkzaamheden.

Het bewonersplatform Zuidas viert in 2013 zijn 15 jarig bestaan. De verwachting is dat ook de komende 15 jaar onze en uw inbreng onmisbaar zal zijn. Doe dus mee, het is ook uw woonomgeving! Dit kan bij voorbeeld door actief mee te discussiëren op een thema-avond. En blijf op de hoogte via de (gratis) verstuurde weekberichten.

Lees verder over: Publicaties.