Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Zonnige toekomst voor de RAI

Het gaat goed met de RAI. Er worden veel beurzen en congressen gehouden en er zijn ook veel plannen voor de toekomst. De RAI blijft nog veel jaren op deze plaats en heeft gekozen om op een aantal plekken te bouwen aan een nog betere toekomst. Het Scheldepleingebouw komt er als eerste bij. Dit gebouw heeft inmiddels al de naam Amtrium gekregen. Deze naam is tot stand gekomen als uiting van de verbinding tussen de RAI en Amsterdam. Het wordt beschouwd als een derde generatie beursgebouw dat op de lagere etages functioneert als een volwaardig congrescentrum en op de bovenste etages beschikt over flexibele kantoorruimtes. De bouw is inmiddels gestart en het gebouw zal in het voorjaar van 2015 opgeleverd worden. Op de begane grond komt restaurant Roast. Voor het Amtrium wordt voor de verwarming en de koeling zoveel mogelijk gebruik gemaakt van warmte- en koude opslag en van zonnepanelen. Bovendien wordt naast het atrium op de kantooretages aan de Zuidzijde over de gehele hoogte een verticale kas gebouwd waar groenten en kruiden voor het restaurant verbouwd zullen worden. Een mooi voorbeeld van “urban farming”.  De RAI wil hierdoor graag in aanmerking komen voor het keurmerk BREEAM EXCELLENT, de top van duurzame gebouwen.
De RAI publiceert overigens al jaren dat er een duurzaam beleid gevoerd wordt. Dat is ook wel nodig in een zo groot en energieverslindend complex. De volgende stap op korte termijn is het plaatsen van 1632 zonnepanelen op het dak van hal 8, dat is de Parkhal. De RAI gaat er vanuit dat de investering van 500.000 euro binnen afzienbare tijd kan worden terugverdiend. Jaarlijks wordt gerekend op een opbrengst van 360.000 kilowattuur, dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 140 Amsterdamse huishoudens. Als dit een succes blijkt te zijn wordt ook gekeken naar de mogelijkheden op de andere daken.

De bouw gaat medio 2015 verder met een bovengronds parkeergebouw en ergens tussen 2015 en 2020 zal een hotel verrijzen tussen station RAI en de RAI aan de Europaboulevard. Intussen zullen dan de bestelde beelden al geplaatst zijn op het nu nog een beetje lege voorplein van de RAI. Er is ook al een plan voor de herinrichting van het Scheldeplein na alle werkzaamheden voor de Noord-Zuid lijn. Kortom, geleidelijk begint dit stuk van de stad weer een beter aanzien te krijgen. Voor de door de RAI gewenste wijzigingen is een nieuw bestemmingsplan in de maak. Verwacht kan worden dat in het voorjaar van 2015 daarop inspraak mogelijk is. We wensen de RAI veel zon toe, zowel letterlijk voor de zonnepanelen als figuurlijk voor de toekomst in Amsterdam.

Cisca Griffioen, bewonersplatform Zuidas

November 2013

Lees verder over: Publicaties, RAI.