Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Zuidas bouwt voort

Bewonersplatform Zuidas

Hoewel de crisis nog altijd voortduurt en er weinig positieve berichten uit de bouwwereld komen, kunnen we dagelijks waarnemen dat Zuidas aan de toekomst blijft bouwen. Inmiddels is het Westflankgebouw aan de Amstelveenseweg gereed en is de Nieuwe Valerius op 10 september officieel geopend. De opening van de nieuwe Spoedeisende Hulp zal op 11 oktober plaats vinden. In het Kenniskwartier zien we het onderzoek gebouw al hoog oprijzen. In het gebouw komen diverse laboratoria, onderwijsfuncties en kantoren. Daar gaan de VU, VUmc, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) samenwerken in het thema Human Health en Life Sciences. Tegen de A10 aan nadert het nieuwe kantoor van Deloitte ook zijn voltooiing.
Aan de andere kant van de Buitenveldertselaan worden aan de Gustav Mahlerlaan voorbereidingen getroffen voor de bouw van een kantoorgebouw en een woontoren met 127 appartementen, die in oktober zal starten. Hiervoor moeten de pluk-& moestuin, de tennisbaan en het groen wijken. Het fiets- en voetpad aan de Buitenveldertselaan wordt versmald.
Er schuin tegenover staat de Rechtbank. De oudste toren van dit complex is inmiddels tot monument verheven. Het complex is daarmee beschermd tegen sloop. Het Parnascomplex is gebouwd naar ontwerp van de architect Ben Loerakker.00 De sterke focus van de architect op de constructie en het gebruik van beton is één van de interessantste aspecten van het Parnascomplex. Over enkele jaren zal de rechtbank het oude deel van het Parnascomplex verlaten en verhuizen naar nieuwbouw. Het is de bedoeling dat het monument na het vertrek van de rechtbank een nieuwe bestemming krijgt. De later gebouwde delen van het complex zullen worden gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw.
Tussen de Rechtbank en de Amstelveenseweg bevindt zich de Fred Roeskestraat. Voor dit gebied is onlangs een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. Terwijl er nu veel onderwijsfuncties zijn is het doel op termijn hiervan een gemengd gebied te maken met wonen, kantoren, onderwijsfuncties en voorzieningen. De eerste werkzaamheden zijn al begonnen met de bouw van de Pavilions. Deze komen tussen het Kinderdagverblijf het Olifantje en Uitvaartcentrum Zuid. Het zijn 3 gebouwen die aan de achterzijde met elkaar verbonden zijn. Onder het westelijke gebouw komt een parkeergarage. De verwachting is dat de van grote raampartijen voorziene gebouwen in augustus 2014 klaar zijn.
Maar er komen ook 180 koop- en huurappartementen in deze straat. Projectontwikkelaar Provast heeft hierover afspraken gemaakt met de Gemeente Amsterdam. De appartementen variëren in grootte van 63 tot 114 m2. En natuurlijk komt er een parkeergarage, maar ook een centrale fietsenstalling en een binnentuin. Het totaal wordt verdeeld over 3 verschillende bouwhoogtes van 40, 19 en 32 meter. Het plan wordt in de komende tijd uitgewerkt.
In het hart van Zuidas worden plannen gemaakt voor een grote fietsenstalling onder het Mahlerplein. Het plein kan dan tegelijk opnieuw worden ingericht. De Lex van Delden brug verbinding tussen Gershwinplein en De Boelelaan wordt half oktober geopend. De woningen van Op Zuid lijken ook al bijna klaar.
Zuidas is een feuilleton. Niet alles kan in één artikel worden opgeschreven. Blijf dus letten op de (week-)berichten en aankondigingen van het bewonersplatform Zuidas.
Website: www.bewonersplatformzuidas.nl
 

september 2013

Lees verder over: Publicaties.