Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Zuidas- Hoe verder?

De Raad van State heeft uitspraak gedaan inzake de bewaarschriften tegen de aanleg van het ZUIDAS-DOK. 13 van de 16 bezwaarschriften zijn afgewezen. Voor 3 moeten nadere maatregelen getroffen worden. Deze betreffen geluidsoverlast in de buurt van een woning en een woonboot bij de Amstelbruggen en de keuze van de schermen bij de fly-over bij het gebouw Zuidcirkel en bij de Amstelbruggen. Gebouw Zuidcirkel staat aan de Pilotenstraat bij het knooppunt de Nieuwe Meer. Op de website van dit kantoorgebouw staat een duidelijke tekening wat er kan gebeuren als een auto met te hoge snelheid uit de bocht vliegt en zo maar hun raam zou kunnen binnenrijden. Dus wat extra aandacht voor deze verkeerssituatie kan geen kwaad. Zuidas heeft 16 weken de tijd om voor de 3 bezwaren aangepaste voorstellen in te dienen, waarna de bezwaarmakers nog binnen 4 weken kunnen reageren. Zoals de situatie er nu uitziet lijkt het dus mogelijk om het tijdschema te handhaven en zou begin 2019 het startsein voor de daadwerkelijke aanleg van het DOK gegeven kunnen worden.
De aannemerscombinatie voor ZUIDASDOK heet ZUIDPLUS. Voor het Station Zuid worden in hun plannen de perrons overkapt met groene daken, maar komt er geen totale overkapping. Dat lijkt in eerste instantie wat armoedig en een van de redenen is ook geldgebrek. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel en wordt op deze wijze voorkomen dat er net zo’n situatie ontstaat als nu bij Station RAI. In de afgelopen jaren zijn de sporen weliswaar verdubbeld tot 4 sporen, maar dat is niet het eindpunt. Er is een reservering gemaakt voor het vijfde en het zesde spoor. Deze worden pas later gerealiseerd, ook uit geldgebrek. Maar deze sporen zijn wel nodig als we de Hoge Snelheidslijn willen laten stoppen op Station Zuid. En voor het snelst groeiende en ambitieuze Station is dat toch wel een vereiste. Op Station RAI passen de 2 nieuwe sporen niet onder de oude overkapping en zo’n rommelige situatie willen we toch niet voor Station Zuid. Dus geen totale overkapping is voorlopig de beste oplossing. De groene daken over de perrons zouden het station doen verdwijnen in de – nog aan te leggen – groene omgeving. Dat zien we met belangstelling tegemoet.
Op korte termijn kunnen we overigens genieten van ART ZUID 2017. Deze tentoonstelling van 60 beeldhouwwerken loopt van 19 mei tot 17 september over de Apollolaan, de Minervalaan en Zuidas tot in Buitenveldert. Rudi Fuchs is curator en laat de invloed van De Stijlbeweging op de naoorlogse Nederlandse beeldhouwkunst zien. De prachtige wereldbol van de Verenigde Naties omgeven door een groot scala van menselijke figuren op het Gershwinplein weerspiegelt mooi het internationale karakter van dit stukje Amsterdam. En ook al is deze tentoonstelling tijdelijk en dus niet te vergelijken met de opzet tot “helen van het stedelijk weefsel“, toch draagt deze kunstroute bij aan de zo noodzakelijke verbinding tussen Zuidas en de aanliggende wijken!

Cisca Griffioen

 

wijkkrantartikel juni 2017

 

Lees verder over: Dok, Publicaties.