Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

Zuidas: hoogtepunten en dieptepunten (wijkkrantartikel)

Zaterdag 21 maart was de Open Torendag.* En als Amsterdamse wijk met veel hoge gebouwen deed Zuidas mee met zes torens.  Volgens der afspraken met Schiphol blijft ABNAMRO het hoogste gebouw, maar ook The Edge, de Vrije Universiteit, het Crowne Plaza hotel, het nieuwe nhowhotel en de Marathontoren steken hoog in de lucht. Vanaf al die hoogten is het uitzicht over Amsterdam weids en ruim. Al deze gebouwen bepalen sterk het aanzicht en aanzien van Zuidas als nieuw gebied, want de meeste torens staan er nog niet lang. En er komen er nog meer, zoals de imposante Valley langs de Beethovenstraat en het nieuwe gebouw van Über dat als een grote glazen hoes om Tripolis gestalte zal krijgen. Een goede ontwikkeling is ook dat steeds meer kleine zaakjes hun weg naar Zuidas weten te vinden. Maar of al die torens ook in de toekomst een echt hoogtepunt zullen zijn voor de bewoners van deze wijk en van de omgeving, zal nog moeten blijken. *(noot van de redactie: Open Toren Dag  is gecancceld)

Dieptepunten zijn de vele bouwputten die betekenen dat er nog jarenlang bouwactiviteiten zullen zijn. Maar ze zijn wel nodig om de gebouwen te kunnen neerzetten. Een echt dieptepunt is dat er nog geen overeenstemming is over de aanleg van het vijfde en zesde spoor op Station Zuid. Om de internationale treinen, ook de Eurostar, van het Centraal Station naar Station Zuid te verplaatsen zijn deze sporen heel hard nodig. Nog afgezien van de nu al dagelijkse drukte op de perrons. We zullen hopen dat de betrokken partijen snel inzien dat er iets moet gebeuren om het treinverkeer in stand te houden en de noodzakelijke uitbreiding te kunnen realiseren.

En een dieptepunt dat waarschijnlijk snel uit de grond wordt getild is het resultaat van het rapport dat Sybilla Dekker over de voortgang van het Zuidasdok zal uitbrengen. De wandelgangen geven op dit moment niet meer prijs dan dat het rapport op tijd, dus voor 1 april zal verschijnen. Over de inhoud kunnen we slechts speculeren, maar het is wel goed dat er snel duidelijkheid komt. Veel verdere plannen hangen immers samen met het aanleggen van het DOK. Het zal natuurlijk extra geld gaan kosten, maar als aan de ambities van Zuidas om zowel een internationale zakenwijk als een Amsterdamse woonwijk te worden moet worden tegemoetgekomen, moet er wel wat gebeuren.  We houden u op de hoogte en raadpleeg daarvoor ook onze weekberichten en website via: www.bewonersplatformzuidas.nl

Cisca Griffioen

 

wijkkrantarikel april 2020

Lees verder over: Algemeen, Beethoven, Dok, Kunst & Cultuur, Publicaties, RAI, Verkeer, VU(mc).