Pas tekstgrootte aan: A A+ A++

Bewonersplatform Zuidas

ZUIDZONE IN HET ZONNETJE

Nadat in de septemberkrant de Noordzône van Zuidas in de schijnwerper is gezet is het nu tijd voor om de Zuidzône in het zonnetje te zetten. De Zuidzône is het gebied ten Zuiden van de A10. Strikt genomen ligt de grens tussen Zuidas en Buitenveldert bij de De Boelelaan, maar gelukkig is er ook sprake van grensoverschrijding. Zo is in september de Buitenveldertsegracht geopend, het water dat langs de Buitenveldertselaan en de zijkant van het VU complex ligt. Het is wel oppassen bij de vlonder die als een hellingbaan is aangelegd, maar vanaf het VU gebouw een flinke stap of val naar beneden veroorzaakt.  En als we in deze hoek met de fraaie naam Kenniskwartier verder kijken zien we dat het gebouw VU.NU zijn voltooiing nadert en een blok verder dat er contouren zichtbaar zijn van het Centrum voor Beeldvorming van het VUmc.
Vanaf de Buitenveldertselaan richting Amstel zien we dat de woningcomplexen als paddenstoelen uit de grond komen: op de hoek zijn er de Gershwin Brothers met 159 huurwoningen die eind van dit jaar klaar zijn. Intermezzo met 235 appartementen is onlangs opgeleverd en een stukje verder wordt aan de Mahlerlaan hard gebouwd aan het complex met de naam Xavier. In deze buurt vol namen van moderne componisten is het niet geheel duidelijk waar de naam Xavier mee samenhangt. Zoeken op Internet levert in ieder geval op dat Xavier een Franse naam voor jongens is die “schoon nieuw huis” betekent. Nieuw is het zeker en hopelijk ook schoon. Het worden 3 gebouwen, een van 22 verdiepingen en 2 van 6 verdiepingen. Totaal 159 woningen. Nog een gebouw met veel woningen is nog erg in de kinderschoenen. Aan de Beethovenstraat tegenover de ABNAMRO wordt The Valley gebouwd. Het is niet duidelijk waarom er geen Nederlandse naam verzonnen kan worden. Ook voor buitenlanders is dit immers een stukje Amsterdam. De maquette belooft een spectaculair gebouw met 196 woningen, kantoren, een skybar en culturele voorzieningen. Het wordt wel hoog, liefst 100 meter, maar in de naam zit wel het vallei-achtige karakter verborgen.
Naast deze gebouwen wordt gewerkt aan het Sportpark Goed Genoeg van AFC, dat een nieuw clubgebouw en een vijftal kunstgrasvelden krijgt. Naar het Oosten komen we vervolgens Het KinderRijk en Ravel Residence tegen. Beide gebouwen mogen gelukkig nog een flink aantal jaren blijven staan, maar zullen in de toekomst moeten verdwijnen voor ook weer een gemengd gebied met woningen, kantoren en voorzieningen. Het gebied in de buurt van Station RAI heet Vivaldi. Daar wordt gewerkt aan een hotel. Recent is daar een ontwikkeling bij gekomen. Amsterdam zou erg graag na de Brexit in aanmerking komen voor de vestiging van EMA, dat is het European Medicines Agency, een belangrijk Europees Centrum voor Geneesmiddelen. De wens van Amsterdam wordt gesteund door het personeel van EMA dat graag vanuit Londen naar Amsterdam wil verhuizen, maar er zijn natuurlijk concurrenten. Amsterdam wil EMA een nieuw gebouw bieden, geheel volgens de wensen en behoeften van EMA gebouwd en ingericht, maar dat zou dus supersnel in Vivaldi gebouwd moeten worden. De meest optimistische schatting is dat het in 2019 klaar zou kunnen zijn. De procedure om af te wijken van de bestaande bouwregels is inmiddels gestart. Naast de gebouwen zijn er de straten. De De Boelelaan Oost is eind van dit jaar klaar en hopelijk de kruispunten ook. Maar het blijft opletten met afsluitingen en omleidingen. Al deze ontwikkelingen vragen natuurlijk om een thema-avond.
Deze wordt georganiseerd op donderdag 23 november a.s. van 19.30 tot 21.30 uur. Tot onze vreugde kan deze plaats vinden in Ravel Residence, Antonio Vivaldistraat 5-7-9, 1083 HP Amsterdam. Graag vooraf aanmelden via  bpz@wocbuitenveldert.nl

Cisca Griffioen

 

artikel wijkkrant nov. 2017

Lees verder over: Algemeen, Gershwin, Mahler, Publicaties, Ravel, Thema-avonden, Vivaldi, VU(mc).